Visa gymnasium.se som: Mobil

Lärlingsersättning

Lärlingsersättning på gymnasiet

Gå en lärlingsutbildning på gymnasiet och få 1000 kr extra i månaden

Visste du att du kan ansöka om lärlingsersättning när du läser en gymnasieutbildning som lärling? Du kan på så sätt få 1000 kronor extra per månad från CSN när du läser en lärlingsutbildning.

Lärlingsutbildning på gymnasiet

Att läsa en lärlingsutbildning på gymnasiet är ett annat sätt att gå ett yrkesprogram. Som elev på en lärlingsutbildning i gymnasieskolan är du ute på en eller flera arbetsplatser under minst hälften av utbildningen. Det är ett perfekt sätt för dig som elev att prova ett yrke redan under gymnasietiden.

Vad innebär lärlingsersättning?

Lärlingsersättning är ett extra bidrag som de elever som läser gymnasial lärlingsutbildning kan ansöka om. Bidraget infördes den 1 januari 2014 och är ett bidrag som är tänkt för resor och måltider under den tid du arbetar som lärling på en arbetsplats. Du vänder dig till CSN om du vill ansöka om lärlingsersättning. För det kommande läsåret ska ansökan ha kommit in till CSN senast den 30 juni 2015.

Vilka krav måste jag uppfylla för att kunna ansöka om lärlingsersättning?

  • Du måste gå en gymnasial lärlingsutbildning i gymnasieskolan, där delar av din utbildning är förlagd på en arbetsplats.
  • Det är enbart studier i nya gymnasieskolan (GY2011) som ger rätt till lärlingsersättning. Du kan däremot inte få lärlingsersättning när du läser ett introduktionsprogram eller en gymnasieutbildning på komvux.
  • Du måste ha ett utbildningskontrakt för att kunna få ersättningen. Det är ett avtal mellan dig, skolan och arbetsplatsen där du har din lärlingsplats.
  • För att ha rätt till lärlingsersättning måste du uppfylla kraven för att ha rätt till studiehjälp. Det innebär att om du till exempel är frånvarande från din arbetsplats utan att ha en giltig anledning räknas det som skolk. Du har därmed inte rätt till studiehjälp och då inte heller rätt till lärlingsersättning.
  • Du måste studera på heltid.
  • Du kan inte få lärlingsersättning om du får lärlingslön.
  • Du kan få lärlingsersättning som längst till och med vårterminen det år som du fyller 20 år.

Läs mer om hur lärlingsutbildningar fungerar här 

Hitta gymnasieskolor som erbjuder lärlingsutbildningar här

Källor: csn.se; skolverket.se


Tips på andra artiklar:

Senast uppdaterad: 14 aug 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-12-05

Stor press och många val

Tycker du att det känns tungt och svårt inför gymnasievalet och inte vet vad du ska välja? Lugn, du är inte ensam. Vi på Gymnasium.se vill underlätta processen för dig, så låt dig bli inspirerad av artikeln! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-09-04

Avslöjande: det här har dina klasskamrater sökt efter mest!

Tänk om du kunde kika över axeln på Sveriges nior och se vad de söker på! Med våra 111 000 besök i månaden har vi en bra fingervisning om vad eleverna är intresserade av. Vi har sammanställt en lista över de 10 mest sökta orden i vårt fritextsök, hittills i år. Kolla in hela listan här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-02-25

Yrkesprogrammen som ger flest möjligheter till jobb

En av de största anledningarna till att välja ett yrkesprogram är ofta att eleven i fråga vill ut i arbetslivet efter gymnasiet. I den här artikeln vill vi lyfta fram de yrken där det är störst brist på arbetskraft och därmed mindre konkurrens om jobben. 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin