Visa gymnasium.se som: Mobil
student bakom böcker

Så hittar du din pluggmotivation

Känns det jobbigt att öppna böckerna efter en härlig sommar? Hur hittar man inspirationen för ytterligare tre år vid skolbänken? Kommer du och kompisarna gå olika gymnasium kanske? Vi ger fyra tips på hur du kan bli studiemotiverad inför terminsstart.

Att börja gymnasiet eller att komma tillbaka är en ny fas i livet som kan kännas jobbig, men det har sina förklarliga skäl till det. Det är naturligt att du påverkas av vad andra tycker om din kompetens, personlighet och karaktär. Men för att inte tappa alla nerver innan skolstart måste du jobba på din inre motivation, din nyfikenhet. För att du ska kunna känna dig motiverad och taggad har vi listat fyra tips som kan lugna dig:

1. Belöna dig själv

Efter en lång vecka med att hålla koll på tider och deadlines är det viktigt att du också planerar så du kan ha en ledig kväll där du bokar in något kul, som en middag med vännerna eller konserten som du länge velat gått på, så du har något att längta till under veckodagarna.

2. Sätt upp delmål och gör checklista

Ibland när du tittar på schemat framåt kan allt kännas obegripligt mycket. Då kan det vara bra att bara ta en vecka i taget och fokusera på veckans utmaningar. Gör en checklista för varje vecka, där du bockar av varje aktivitet per dag. Det gör att du lättare kan visualisera hur du ligger till i planeringen och fokuserar mer på nuet. Se våra smarta tips på hur du kan skapa en digital to-do-lista med trello här.

3. Våga prata om din nervositet

Är du ständigt nervös och oroar dig för deadlines? Det är helt naturligt. Men för att du inte ska känna dig själv i tankarna, är det viktigt att du tar upp det med dina vänner. Sök dig till personer som lugnar dig och våga ta kontakt med lärarna och dina föräldrar - de kommer förstå dig. Känner du att du har energitjuvar runt dig som stressar dig? Välj personer som ger dig energi och stöttar dig istället, onödig stress hjälper ingen. 

4. Pröva en helt annan inriktning 

Om du har en kurs du får välja individuellt, kanske ska du då testa att gå en annan kurs än dina kompisar skulle valt. Välj någon kurs som låter intressant, den kanske öppnar upp ditt sinne för att arbeta med något du kanske inte hade en tanke på innan du började gymnasiet. - Kasta dig ut i det okända och testa.

Det som händer när du omarbetar ditt tankesätt och dina rutiner är att du ändrar din strategi. Det är ett gott tecken på att du faktiskt vill bli motiverad till att studera och tycka skolan är värd din uppmärksamhet. Det i sig betyder att du har jobbat mot dina känslor för att uppnå mål som bekräftar din förmåga att klara dig själv. Med det sagt har du värdesatt din tro på dig själv, som är ett betyg skolan i längden inte kan mäta sig med.

Källa: Skolverket.se

Senast uppdaterad: 17 sep 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-11-29

Prokrastinera mera!

Kanske har du hört ordet förr - men har du koll på vad prokrastinering innebär? Vi på gymnasium.se reder ut vad prokrastinera betyder, dess för- och nackdelar och våra allra bästa tips! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-01

Verktyg och tekniker för att minnas det du läser

När du börjar plugga på gymnasiet, och även senare på universitet eller högskola förväntas du ta ett stort ansvar för dina studier. Skolarbetet blir ofta mer självständigt, vilket kräver motivation, självdisciplin, koncentration och planering. Här är några verktyg och tekniker som kan hjälpa dig minnas bättre och få ordning på dina studier!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-09

Förbered dig för nationella proven i NO 2020

Tisdag 4:e april är det dags för nationella prov i NO för eleverna i årskurs nio. Vilka datum är det som gäller och kan man testa gamla prov? Hur förbereder du dig?  Det får du svar på i den här artikeln!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin