Visa gymnasium.se som: Mobil

Gå gymnasiet på internat – 9 fördelar

Vill du flytta hemifrån under din gymnasieperiod? På en internatskola får du bo, äta, plugga, utvecklas och träffa vänner för livet. Här får du svar på några viktiga frågor du kan tänkas ha innan du bestämmer dig för att gå gymnasiet på internat!

Anledningarna till att gå på en internatskola är många. Att bo på ett internat under gymnasiet kan ge dig valfriheten att söka ett program som inte finns på din ort. Du kanske drömmer om att söka dig till en ny stad eller att träffa nya vänner? Att leva och bo tillsammans med andra elever är det som gör internatskolan unik. Du utvecklas i en trygg miljö och utöver skolan skapar du minnen och bygger relationer för livet.

Hur det är att vara internatelev skiljer sig från skola till skola, men vanligtvis är skoldagarna välplanerade med gemensam frukost, undervisning, aktiviteter, middag och fritid. Allt med stor delaktighet av vuxna som befinner sig på plats på skolan.

Internatgymnasium i Stockholm

Vad är en internatskola?

En internatskola är en skola där du bor på skolan under studietiden. Det finns olika varianter av internat där alla eller bara vissa elever bor på skolan. Bor du på skolan bor du i så kallade elevhem på skolområdet, antingen i sovsalar eller i boendehus.

Vilka gymnasium har internat?

Idag finns ett antal skolor med internat runt om i Sverige, framförallt är det riksidrottsgymnasier, riksrekryterande skolor och friskolor med riksintag som bedrivs som internatskolor.

RIKSREKRYTERANDE SKOLOR OCH SKOLOR MED RIKSINTAG

Friskolor som är godkända av Skolverket tillämpar riksintag. Det betyder att elever från hela Sverige, oavsett hemkommun, kan söka till skolan på lika villkor. Det gäller även om din hemkommun skulle erbjuda det program som friskolan erbjuder.

Du kan även söka till kommunala skolor som har riksrekrytering, trots att utbildningen erbjuds i din hemkommun. Kommunala skolor som är riksrekryterande ska antingen erbjuda en Nationell Idrottsutbildning (NIU), en Spetsutbildning eller en Särskild variant. 

Skolorna följer samma regler och kursplaner som gäller för hela Sveriges gymnasieskolor. Här kan du läsa mer om riksrekrytering och riksintag.

Det är viktigt att veta att alla riksrekryterande utbildningar eller skolor som har riksintag inte erbjuder internat. I de fall skolan inte har internat kan du vanligtvis få hjälp med boende från skolan eller dess kommun. Kolla upp dina boendemöjligheter innan du söker till skolan och ta reda på vad som är viktigast för dig. Är det upplevelsen av ett elevhemsboende, där alla elever bor tillsammans på skolan, eller är det skolan i sig som är viktigast?

Internatgymnasium i Sverige

Okej, jag vill gå på internat – vad ingår och vilka kostnader kan jag räkna med?

Kostnaderna för att gå på internatskola skiljer sig mellan olika skolor. Svenska gymnasiefriskolor får inte längre ta ut en avgift för själva undervisningen, men du får räkna med kostnader för ditt boende. Går du på en kommunal gymnasieskola kan du vanligtvis få bidrag från din hemkommun, annars är det CSN du vänder dig till för att ansöka om inackorderingstillägg. Hur mycket pengar du får i bidrag beror på avståndet mellan ditt föräldrahem och skolan du går på.

UPPFYLLER DU KRAVEN? DÅ HAR DU RÄTT TILL INACKORDERINGSTILLÄGG FRÅN CSN!

 • Du studerar heltid på en fristående gymnasieskola
 • Din restid mellan hemmet och skolan är mer än två timmar per dag
 • Programmet och inriktningen du läser finns inte på din hemort eller inom två timmars resväg per dag från ditt föräldrahem
 • Din förälder (eller vårdnadshavare) bor inte på studieorten

Övriga kostnader som kan uppkomma när du går på internat är mat, fritidsaktiviteter, resor som görs inom skolan och materialkostnader. Många internat erbjuder flera rum i olika prisklasser, vissa inkluderar mat i boendehyran. Säkrast är att höra med skolan du är intresserad av för en rättvis prisbild! 

🎓 9 fördelar med att gå på en internatskola

Vilken skola som passar dig bäst kan bara du själv veta. Här är några fördelar med att gå på internat!

 • Du blir en del av en gemenskap där du kan träffa vänner för livet!

 • Du får utvecklas och bli mer självständig

 • Du får ta del av flera roliga fritidsaktiviteter

 • Du har möjlighet att åka på spännande studieresor

 • Du får testa på att bo i en helt ny stad

 • Du får tillgång till lokaler och material där du kan utöva dina intressen (textilsal, instrument, musiksal osv)

 • Du får en kvalitativ utbildning i en bra miljö

 • Du övar din sociala kompetens när du bor och studerar tillsammans med andra

 • Du får möjlighet att plugga tillsammans med andra elever

Hitta din internatskola

Senast uppdaterad: 08 jun 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-10-12

Yrkesambassadörerna: Sara Andersson

Saras värld kretsar runt kreativitet och viktiga beslut. Hon är fokuserad och beslutsam gällande sin karriär. Hon berättar om sin resa från den stunden hon valde sitt yrkesprogram på gymnasiet till den spännande karriär hon uppnått idag. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-04-16

Datum för omval 2020

Ångrar du ditt gymnasieval? Stressa inte upp dig för det! I omvalet nu i april-maj har du möjlighet att ändra ditt val. I den här artikeln har vi listat datum för när det är omval just där du bor. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-01

Att tala inför folk

Tycker du att det är läskigt och skrämmande att ställa dig framför hela klassen? Lugn, du är absolut inte ensam! Att tala inför folk är en rädsla många delar. Vi på Gymnasium.se vill hjälpa dig bli en bättre talare och förhoppningsvis vågar du tala inför folk! 

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin