28 nov 2022

Frågetecken inför gymnasievalet reds ut

Inför gymnasievalet kan det finnas många tankar och funderingar. Var hittar jag information? Vad finns det för program? Hur ska jag kunna välja? gymnasium.se har pratat med David som går i 8:an för att höra hur han tänker kring gymnasievalet och reda ut några oklarheter.

Det gäller att vara påläst inför ditt gymnasieval, men var hittar du all information som behövs för att du ska känna dig säker på ditt val? David nämnde två bra förslag till var du kan få tag på information.

– Studie- och yrkesvägledaren kommer nog vara till stor hjälp med att ge ut information inför gymnasievalet. Sen kommer jag nog hitta mycket information om olika program på internet. 

Helt riktigt finns en studie- och yrkesvägledare på din skola för att hjälpa dig ta reda på vad som skulle kunna passa dig. De finns där för vägledning och för att besvara dina frågor och funderingar.  

Du kan kolla på gymnasium.se för att ta del av de gymnasieprogram som finns och läsa mer om varje skola, program och inriktning. På så sätt får du också den information du behöver inför gymnasievalet.

Sök bland skolor och program här

Det finns så mycket att välja mellan

David har i nuläget inte tänkt så mycket på gymnasievalet men anser att valet kan bli svårt eftersom det finns många program att välja mellan. Han hoppas att det kommer bli klarare när han väl börjar nian då gymnasievalet är mer på tapeten. 

– Jag förväntar mig att få reda på vad det finns för program och ämnen, säger David.

När du är i första stadiet av gymnasiesökandet kan det kännas svårt att veta var du ska börja, speciellt när utbudet är så stort. Ett tips är att fundera över vad du är intresserad av och vad du är bra på. Frågor som du kan ha i bakhuvudet är: Vilka är mina favoritämnen? Är jag teoretiskt eller praktiskt lagd? Vilket är mitt drömyrke? Det kan hjälpa till att sortera bland de olika gymnasieprogrammen. 

Gör gymnasietestet för att se vilket program som skulle passa dig

Yrkesprogram eller högskoleförberedande program 

Vi frågade David vad han vet om yrkesprogram respektive högskoleförberedande program. 

– Vad jag vet har man fler val med att välja ett högskoleförberedande program. 

Många har uppfattningen att högskoleförberedande program är bredare och ökar möjligheterna för framtida studier. Vad du som står inför gymnasieval däremot bör veta är att från och med den 1 januari 2023 kommer yrkesprogram ge grundläggande behörighet, precis som högskoleförberedande program. Det innebär att du inte behöver lägga till vissa kurser för att få behörighet till vidare studier utan har samma förutsättningar som ett högskoleförberedande program. Att gå ett yrkesprogram kan alltså leda både till ett yrke direkt efter gymnasiet och till vidare studier. 

Läs om olika yrken i vår yrkesguide 

Känn ingen press

Gymnasievalet kan framstå som ett av de största besluten du kommer ta, men frukta inte. Gymnasiet är en tid där du kommer att ha roligt samtidigt som du lär dig otroligt mycket. Det är inte en självklarhet att veta redan nu vad du vill jobba med i framtiden och det är helt okej. Du kan alltid ändra dig och byta spår efter gymnasiet. Välj det som intresserar dig mest. Det finns något för alla! 

Senast uppdaterad: 28 nov 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-28

Så blir du agronom!

Hur blir man agronom på gymnasiet? Vad gör en agronom? Här kan du läsa mer om yrket agronom, yrkets lön och hur du ska välja i gymnasiet.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-11-24

Så blir du inredningssnickare

Är du intresserad av yrket inredningssnickare? Hur blir man inredningssnickare och vad gör man när man jobbar som inredningssnickare? Här kan du läsa om yrket, lön och vilket gymnasieprogram du ska välja för att bli inredningssnickare.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-16

5 populära yrkesprogram

Att gå ett yrkesprogram på gymnasiet öppnar upp många dörrar, oavsett om du vill börja jobba direkt efter du pluggat klart eller om du hellre vill studera vidare på universitet- eller högskola. Vi har listat 5 populära yrkesprogram.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin