👀 Just nu uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Dags att prata med SYV? Tänk på det här!

Har du bokat in möte med din SYV? I den här artikel har vi samlat våra bästa tips på hur du kan förbereda dig och vilka frågor du kan ställa.

Gymnasievalet är ett av de första stora besluten du tar i livet och det kan kännas både spännande och lite läskigt. Som tur är finns studie- och yrkesvägledare (SYV) där för att hjälpa dig.

En SYV är specifikt utbildad i att hjälpa dig som blivande gymnasieelev och de jobbar med att ha koll på skolor, utbildningar och yrken. Men hur gör du för att få ut så mycket som möjligt av mötet? Här får du våra bästa tips på hur du kan förbereda dig och vilka frågor du kan ställa.

Varför ska du prata med SYV?

Att välja gymnasium handlar faktiskt inte bara om vilket program du ska gå. Det är också viktigt att trivas i skolan och du ska känna att utbildningen passar dig. Trots det ångrar många elever sitt gymnasieval. I vår årliga undersökning Gymnasievalsrapporten visar det sig att många tycker att de har fått för lite information innan de gjorde sitt gymnasieval.

SYV kan hjälpa dig att förstå vad de olika programmen handlar om, ge tips på utbildningar som kan passa dig och visa vilka jobb du kan få i framtiden. Ju mer du förbereder dig inför mötet, desto mer hjälp kan du få.

Så förbereder du dig inför mötet

Fundera på vad som är viktigt för dig
Innan du träffar din SYV är det bra om du funderar på vad som är viktigast för dig i ditt gymnasieval. Vill du läsa något du tycker är roligt? Vill du ha många möjligheter efter gymnasiet? Är det viktigt för dig att skolan har bra lärare? Vill du gå ett program med mycket praktik?

Läs på om olika skolor och program
Du behöver inte veta exakt vad du vill men det kan vara bra att läsa på lite om olika program innan mötet. Här kan du se vad de olika programmen innehåller och vilka skolor som har dem.

Skriv ner frågor
Din SYV kan mycket om gymnasievalet – ta chansen att ställa dina frågor! Här är några exempel på frågor du kan ha med dig:

  • Vad lär man sig på de program jag är intresserad av?
  • Vilka ämnen läser man?
  • Finns det praktik eller möjlighet att läsa utomlands?
  • Vilka jobb kan jag få efter utbildningen?
  • Vad ska jag välja om jag vill bli [ett visst yrke]?
  • Kan jag byta program om jag ångrar mig?
  • Vad är skillnaden mellan olika skolor som har samma program?
  • Hur vet jag att jag kommer trivas på skolan?

Våga prata om det som känns svårt

Är du osäker? Känns det läskigt att välja? Berätta det för din SYV! De kan hjälpa dig att hitta mer information och ge tips på hur du kan tänka.

Var öppen för nya förslag

Du kanske redan har ett specifikt program i åtanke – men din SYV kan tipsa om många andra alternativ som du inte har tänkt på. Det kan vara värt att lyssna på de förslagen.

Efter mötet – vad gör du nu?

När du har haft ditt möte med SYV, gå igenom för dig själv eller med dina föräldrar vad ni pratade om. Har du fler frågor kan du boka in ett nytt möte eller prata med lärare och elever på de skolorna du är intresserad av. Utöver att prata med SYV kan du också:

  • Besöka öppet hus på skolor du gillar
  • Prata med elever som redan går på skolan du funderar på
  • Göra vårt gymnasietest för att få tips om program som passar dig
  • Läsa om olika yrken och vad som krävs för att jobba med dem
  • Skugga en elev


Att välja gymnasium kan kännas svårt men du behöver inte göra det ensam. SYV finns där för att hjälpa dig. Förbered dig genom att fundera på vad du vill, skriv ner frågor och var öppen för nya idéer. Då blir det lättare att göra ett val som känns rätt för dig! 💌

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på gymnasium.se. Hennes mål är att ta fram inspirerande innehåll som kan hjälpa framtida elever att göra rätt gymnasieval. Efter att ha studerat samhälle/kultur på gymnasiet läste hon bland annat socialt arbete vid Lunds Universitet och utbildade sig senare till Webbkommunikatör på Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om gymnasiestarten och nationella proven. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på gymnasium.se. Hennes mål är att ta fram inspirerande innehåll som kan hjälpa framtida elever att göra rätt gymnasieval. Efter att ha studerat samhälle/kultur på gymnasiet läste hon bland annat socialt arbete vid Lunds Universitet och utbildade sig senare till Webbkommunikatör på Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om gymnasiestarten och nationella proven.

Annonser