Läs till bagare på gymnasiet!

Lär dig baka semlor och få goda jobbmöjligheter

Baka semlor ger dig goda framtidsutsikter

Idag är det fettisdagen, vilket betyder att semlor i alla dess former äts i vårt avlånga land. Vill du äta din semla rakt av som den är? Med mjölk? Eller kanske vill du testa årets hetaste trend i form av den nyuppfunna semmelwrapen? Det var Mattias Ljungberg på Tössebageriet i Stockholm som kom på semlor i wrapform. Gillar du, precis som han, att experimentera med kakor, bullar, tårtor och andra bakverk är det en bra idé att läsa inriktning Bageri & konditori på gymnasiet. Dessutom ger det dig goda jobbmöjligheter i framtiden.

Så utbildar du dig till bagare

För dig som vill satsa på en framtida karriär som bagare, konditor eller öppna ditt eget konditori eller café är det bästa alternativet att läsa Restaurang- och livsmedelsprogrammet, med inriktning Bageri och konditori, under din gymnasietid.
Som elev på utbildningen i Bageri och konditori får du lära dig att baka olika slags bröd, bakelser och kakor. Du får kunskap om hur du hittar råvaror som håller hög kvalitet och hur du sedan ska förvara och använda dessa. Dessutom lär du dig om reglerna gällande arbetsmiljö och hygien på just bagerier och konditorier.

Bakning är till stor del ett hantverk och gymnasieutbildningen är därför väldigt praktisk. Du får göra mycket praktiska övningar och det ingår även APL, arbetsplatsförlagt lärande, i din utbildning. Under din APL har du möjlighet att testa på yrket på riktigt genom att testa på hur det är att jobba på ett riktigt bageri eller konditori.

Dina möjligheter att få jobb som bagare i framtiden

Branschorganisationen Sveriges Bagare och Konditorer har sett ett ökat intresse för att utbilda sig till bagare och konditor. Under det senaste året har antalet sökande ökat kraftigt till grundutbildningar inom området. Enligt Arbetsförmedlingens prognoser är möjligheterna goda att få jobb som bagare under 2015 och kommer även fortsätta vara goda under de kommande tio åren. Med andra ord är det en bra framtidsplan att satsa på att bli bagare i gymnasiet! Kanske är det du som kommer på nästa stora trend när det kommer till bakverk?

Läs mer om inriktning Bageri och konditori här

Källor: Gymnasium.se; Arbetsförmedlingen – Var finns jobben? Bedömning för 2015 och en långsiktig utblick; www.bageri.se


Tips på andra artiklar:

Senast uppdaterad: 14 aug 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-02-09

Var finns jobben?

Osäker på framtiden, jobb och vad du ska plugga på gymnasiet? Ta det lugnt! Vi listar framtidens hetaste yrken!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-11

Idrottsstipendium i USA

Collegeidrott är stort i USA och det finns en mängd olika sporter du kan ansöka om idrottsstipendium för. Läs mer om hur du får ett stipendium och hur ansökan går till i fem steg.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-16

5 fördelar med naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet är ett spännande program för dig som är nyfiken på hur världen fungerar. Hur är en människokropp uppbyggd och varför ser på universum som vi gör? Om du dessutom tycker om matematik, kemi, fysik och biologi, är naturvetenskapsprogrammet ett bra val för dig.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin