Visa gymnasium.se som: Mobil

9 saker att hitta på under höstlovet 2015

9 saker att göra på höstlovetÄntligen dags för höstlov!

Efter en höst med många skoldagar och med minnet av sommaren bleknande är det äntligen dags för höstlov! Behöver du tips på vad man kan hitta på? Kolla in våra nio förslag på både annorlunda och självklara höstlovsaktiviteter!

Förr i tiden hade man "potatislov" för att skolbarnen skulle kunna vara hemma och hjälpa till med att skörda potatis. Idag har potatislovet ersatts av höstlov, ibland även kallat novemberlov, även om det infaller redan i oktober. I år infaller lovet mellan den 26-30 oktober, under vecka 44. 

I samband med höstlovet firar man Alla helgons dag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november (oftast lördagen i vecka 44). Det är en kristen högtid som firas till minne av helgonförklarade personer. Att besöka kyrkogården hör för många höstlovet till. Men vi har även kommit på nio andra saker du kan hitta på under veckan!

9 saker att hitta på under höstlovet

1. Fira Halloween

Halloween infaller varje år den 31 oktober och är från början en Irländsk och Keltisk tradition som vidareutvecklades i USA under 1800-talet. Sedan 1990-talet är traditionen stor även i Sverige. Du har kanske vuxit ifrån "bus eller godis", men man blir aldrig för gammal för att klä ut sig! Styr upp en maskerad eller klä ut dig och skräm någon du tycker om!

2. Spela Lasergame

Upplev adrenalinruschen i att bli jagad i neonupplyst mörker av tävlingsinriktade vänner eller främlingar. Man spelar i två lag och spelet går ut på att skjuta så många som möjligt, samtidigt som man ska undvika att bli skjuten själv och ta sig till motståndarnas bas. Lasergame är en pulshöjande och spännande aktivitet som finns i städer över hela landet och kostar någon hundralapp.

3. Prova på Room Escape

Har du hört talats om den nya hajpen "Real-life room escape" från Hong Kong? Du och 2-4 kompisar blir inlåsta i ett rum. Ni har sedan en timme på er att lösa mysterier, gåtor genom ledtrådar, föremål, logik och kreativitet. Som att kliva in i ett dataspel och passar såväl gamla som unga. Real-life Room Escapes finns bland annat i Stockholm, Malmö och Växjö. Hitta dem här.

4. Gå på konsert

Passa på att gå på konsert, musikal, stand-up eller nåt annat kul event. Här är några exempel på vad som händer under höstlovsveckan runtom i landet.

Hyllningsföreställning till Ted Gärdestad i Mora 25 oktober, In Flames spelar i Uppsala 25 oktober, i Luleå den 27:e, i Umeå dagen efter och i Karlstad den 30:e. Wombats spelar på Debaser medis i Stockholm den 27 oktober och Syster Sol i Växjö den 28:e. Fredagen den 30:e oktober spelar Den Svenska Björnstammen i Göteborg, Timo Räisänen i Kungsbacka, Of Monsters and Men i Stockholm och Ulrik Munther i Eskilstuna.

Lördagen den 31 oktober kan du bland annat besöka jazzfestival i Växjö, Stödkonsert för Nepal i Korskyrkan i Stockholm eller konsert med Joel Alme i Göteborg.

5. Ge stöd åt flyktingar

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något brukar man ju säga. Och med den pågående flyktingkatastrofen är behovet av hjälp stort. Starta en lokal insamling, dra ihop några vänner och anordna en loppis för att samla ihop pengar som ni kan skänka vidare. Många organisationer söker också volontärer som kan hjälpa till. Det kan handla om sociala aktiviteter som att bli kompis med en nyanländ, vara läxhjälp eller engagera sig i verksamheten på ett flyktingboende. Man kan antingen hjälpa till en gång eller engagera sig regelbundet några timmar i veckan. 

Är du för ung för att själv vara volontär kanske din familj vill göra något tillsammans - som att bjuda en flyktingfamilj på middag för att hjälpa dem att komma in i det svenska samhället. För mer information om hur man kan hjälpa till kan du vända dig till exempelvis Röda korset, UNHCR, Rädda Barnen, UNICEF, ActionAid eller Läkare utan gränser.

6. Träna

Ta en löptur, dansa loss till Beyonce-videos på Youtube, samla ihop kompisgänget och spela fotboll eller ta en cykeltur. Har ni fått snö? Då är det dags att kicka igång vinteraktiviteterna och leta fram pulkor, skidor, skridskor och snöbollshandskar för lite barnsligt snöskoj!

7. Plugga ikapp skolarbete

Har du hamnat efter i något ämne kan höstlovet vara en möjlighet att i lugn och ro ägna några timmar åt att skriva den där uppsatsen du inte hann klart med. Får du inte ro i hemmet, åk till bibblan och sätt dig ett par timmar. Glöm inte att belöna dig och att unna dig ledig tid också. 

8. Laga mat

Frossa i matlagningsprogram, inspireras och släng ihop ett långkok, lägg in gurka eller bjud hem kompisarna på hembakade scones i höstmörkret. I köket finns alltid nåt kul att göra!

9. Slappa!

Kolla serier, läs böcker, spela tevespel, sov. Njut av ledigheten!

Bonustips!
Passa på att börja kika på vad du ska välja för gymnasium i höst. Gör vårt gymnasiest eller sök efter skolor och program här.

Vad gör du på lovet? Kommentera längre ner på sidan och tagga en kompis!


Tips på andra artiklar:

Senast uppdaterad: 27 okt 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2018-05-16

Smartphonegenerationen

Är du en typisk generation Z? Kolla om dessa påståenden stämmer in på dig! 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-08-14

Idrotterna du inte visste fanns på gymnasiet

Håller du på med någon idrott? Många gymnasieskolor erbjuder möjligheten att kombinera ditt program med en idrottsutbildning eller idrottsprofil. Vad sägs om bowling, crossfit, karate, golf eller mountainbikeorientering? Kolla in listan med annorlunda idrottsutbildningar här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-10-06

Populäraste gymnasieutbildningarna i Göteborg under 2017

Ska du välja gymnasium i Göteborg? Har du ditt val framför dig kanske du funderar på vad andra väljer och vilka program som är vanligast. Vi på Gymnasium.se har kikat på vilka gymnasieutbildningar som flest intresserat sig för under 2017 i Göteborg - se de 10 populäraste programmen!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin