Visa gymnasium.se som: Mobil

8 saker att göra på höstlovet 2019

8 höstlovstips!

Nu är det äntligen höstlov!

Efter en höst med många skoldagar och med minnet av sommaren bleknande är det äntligen dags för höstlov! Behöver du tips på vad man kan hitta på? Kolla in våra åtta förslag på både annorlunda och självklara höstlovsaktiviteter!

Förr i tiden hade man "potatislov" för att skolbarnen skulle kunna vara hemma och hjälpa till med att skörda potatis. Idag har potatislovet ersatts av höstlov, ibland även kallat novemberlov, även om det infaller redan i oktober. Höstlovet heter även Läslov för att uppmuntra till mer läsande. I år infaller lovet mellan den 31 oktober och 1 november, under vecka 44. 

I samband med höstlovet firar man Alla helgons dag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november (oftast lördagen i vecka 44). Det är en kristen högtid som firas till minne av helgonförklarade personer. Att besöka kyrkogården hör för många höstlovet till. Men vi har även kommit på nio andra saker du kan hitta på under veckan!

8 saker att hitta på under höstlovet

1. Fira Halloween

Halloween infaller varje år den 31 oktober och är från början en Irländsk och Keltisk tradition som vidareutvecklades i USA under 1800-talet. Sedan 1990-talet är traditionen stor även i Sverige. Du har kanske vuxit ifrån "bus eller godis", men man blir aldrig för gammal för att klä ut sig! Styr upp en maskerad eller klä ut dig och skräm någon du tycker om!

2. Spela Lasergame

Upplev adrenalinruschen i att bli jagad i neonupplyst mörker av tävlingsinriktade vänner eller främlingar. Man spelar i två lag och spelet går ut på att skjuta så många som möjligt, samtidigt som man ska undvika att bli skjuten själv och ta sig till motståndarnas bas. Lasergame är en pulshöjande och spännande aktivitet som finns i städer över hela landet och kostar någon hundralapp.

3. Prova på Room Escape

Har du hört talats om "Real-life room escape" från Hong Kong? Du och 2-4 kompisar blir inlåsta i ett rum. Ni har sedan en timme på er att lösa mysterier, gåtor genom ledtrådar, föremål, logik och kreativitet. Som att kliva in i ett dataspel och passar såväl gamla som unga. Real-life Room Escapes finns bland annat i Stockholm, Malmö och Norrköping. Du hittar tips på "Real-life Room Escapes" här.

4. LÄSKIgA EVENT

Om du inte är den som är rädd av dig så kan du gå på spökvandring som finns på flera olika platser i landet. Du kan gå på Skräckvandring på Örebro slott, Spökvandring i Gammelstad eller Spökvandring i Gamla Stan i Stockholm (flera dagar under början av november).

Om du tycker att det är lite för läskigt med spökvandringar så kan du istället lyssna på skräckpoddar och gömma dig under filten hemma! Några skräckpoddar är till exempel Creepypodden och Skräckpodden.

5. Träna

Ta en löptur, dansa loss till Beyoncé-videos på Youtube, samla ihop kompisgänget och spela fotboll eller ta en cykeltur. Har ni fått snö? Då är det dags att kicka igång vinteraktiviteterna och leta fram pulkor, skidor, skridskor och snöbollshandskar för lite barnsligt snöskoj!

6. Plugga ikapp skolarbete

Har du hamnat efter i något ämne kan höstlovet vara en möjlighet att i lugn och ro ägna några timmar åt att skriva den där uppsatsen du inte hann klart med. Får du inte ro i hemmet, åk till bibblan och sätt dig ett par timmar. Glöm inte att belöna dig och att unna dig ledig tid också. 

7. GÖR EGET HALLOWEENGODIS

Förutom att frossa i dig massa god mat under lovet, kan du försöka hitta spännande recept till halloweengodis. Släng ihop en smet, köp godisar i olika färger och gör något kreativt av din massa. Bjud över dina kompisar på blod-bål, det vill säga röd lemonad, och bjud hem kompisarna på ett glas i höstmörkret. I köket finns alltid nåt kul att göra!

8. Slappa!

Kolla serier, läs böcker, spela tevespel, sov. Njut av ledigheten!

Bonustips!
Passa på att börja kika på vad du ska välja för gymnasium i höst. Gör vårt gymnasiest eller sök efter skolor och program här.

Senast uppdaterad: 25 okt 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-09-27

Studera vidare efter gymnasiet!

Betygen är satta och studenten är avklarad! Men vad händer sedan? Törstar du efter mer utbildning? Det kan vara en bra idé att få koll på hur det går till att studera vidare! Vi reder ut vilka olika sätt du kan studera vidare på efter gymnasiet!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-10-15

Digitala gymnasiemässan VT 2020

Den 29 april anordnar gymnasium.se den Digitala gymnasiemässan - en möjlighet för dig som ska välja gymnasieskola att besöka flera skolor på en dag - genom din dator, mobil eller surfplatta!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-25

Plugga e-sport på gymnasiet

Brinner du för esport och gaming? Vill du kunna få möjlighet att spela under skoltid och få professionellt stöd och vägledning? Fler och fler gymnasieskolor erbjuder nu esport som tillval, vilket innebär att du kan få göra det du älskar även i skolan. Läs mer om vilka skolor som erbjuder esport på gymnasiet!

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin