5 vanliga frågor om introduktionsprogrammet

Hur fungerar egentligen introduktionsprogrammen? Hur länge pluggar man? Och vad händer efteråt? Här hittar du svaren!

tjejer vid dator

Saknar du godkända grundskolebetyg som behövs för att bli antagen till ett nationellt gymnasieprogram? Då har du möjlighet att läsa upp dina betyg på introduktionsprogrammet (IM).

Det är alltid bra att börja med att prata med din studie- och yrkesvägledare (SYV). För att du ska kunna ansöka till ett introduktionsprogram kan du behöva vissa dokument som din SYV hjälper dig att ta fram. Din SYV kan också hjälpa dig att kontrollera din behörighet och ge dig mer vägledning kring hur du kan tänka kring ditt val utifrån dina förutsättningar och mål. 

1. Hur fungerar introduktionsprogrammet? 

Introduktionsprogrammet är för dig som inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram. Du tar fram och anpassar din studiegång för dina egna behov tillsammans med lärarna på skolan. 

2. Vilket introduktionsprogram ska jag välja? 

Introduktionsprogrammet har fyra olika inriktningar. Vilken inriktning du ska välja beror på vilka förutsättningar och mål du har med din utbildning. 

Programinriktat val

Passar dig som vill få behörighet till ett specifikt nationellt gymnasieprogram. För behörighet krävs godkänt i

  • svenska eller svenska som andraspråk
  • matematik
  • engelska
  • minst tre andra ämnen.

Eller

  • svenska eller svenska som andraspråk
  • matematik eller engelska
  • minst fyra andra ämnen.

Yrkesintroduktion

Den här inriktningen är för dig som saknar godkända betyg för att gå programinriktat val eller ett yrkesprogram. Passar dig som vill få behörighet till ett yrkesprogram, nationellt program eller etablera dig på arbetsmarknaden för att börja jobba. 

Individuellt alternativ

Den här inriktningen kan vara upplagd på lite olika sätt, beroende på din egna sits. Du kan läsa grundskoleämnen som du inte är godkänd i, kurser från nationella program eller andra åtgärder som hjälper din kunskapsutveckling. 

Språkintroduktion

Den här inriktningen passar dig som är nyanländ till Sverige och saknar godkända betyg för att bli antagen till ett nationellt gymnasieprogram samt behöver utbildning i svenska. 

3. Hur länge pluggar jag på introduktionsprogrammet? 

Eftersom introduktionsprogrammet är upplagt med en individuell studieplan kan längden på programmet se lite olika ut för olika elever. Hur länge du behöver gå på introduktionsprogrammet beror på hur mycket av grundskolan du behöver plugga upp. På en del inriktningar kan du börja på det gymnasieprogram du vill och samtidigt läsa in grundskolebehörigheten. 

4. Vad händer efter introduktionsprogrammet? 

Efter att du har läst introduktionsprogrammet och blivit godkänd i de ämnen du behöver kan du läsa vidare på ett valfritt nationellt gymnasieprogram. Om du läst yrkesintroduktion eller individuellt val kan du även söka arbete efter din utbildning. 

5. Kan jag söka introduktionsprogrammet i en annan kommun än den jag är folkbokförd i? 

Vanligtvis måste du gå på introduktionsprogrammet i den kommun du är folkbokförd i. Du kan alltid kolla med din studievägledare om din hemkommun har samverkansavtal med någon annan kommun. I de samverkande kommunerna kan du ansöka till introduktionsprogrammet på samma villkor som de elever som är folkbokförda i den kommunen. 

Hitta skolor med introduktionsprogrammet

Kom ihåg! Prata med SYV:en på din skola för att få information om vad ditt nästa steg i din utbildning är!

Petra Paulin

Petra Paulin

Studie- och yrkesvägledare (Visa mer)
Petra är utbildad studie- och yrkesvägledare vid Stockholms universitet. Hon hjälper oss säkerställa att informationen på gymnasium.se är korrekt, om du ser Petras namn på en artikel betyder det att informationen har faktagranskats av henne. Hon har också hjälpt till att besvara många av de frågor du hittar i vårt forum "Fråga vår SYV". Petra valde att bli studie-och yrkesvägledare då hon ville hjälpa människor som befinner sig i en situation där de behöver ta ett beslut kring sitt framtida yrkesliv. (Mindre)

Om

Petra är utbildad studie- och yrkesvägledare vid Stockholms universitet. Hon hjälper oss säkerställa att informationen på gymnasium.se är korrekt, om du ser Petras namn på en artikel betyder det att informationen har faktagranskats av henne. Hon har också hjälpt till att besvara många av de frågor du hittar i vårt forum "Fråga vår SYV". Petra valde att bli studie-och yrkesvägledare då hon ville hjälpa människor som befinner sig i en situation där de behöver ta ett beslut kring sitt framtida yrkesliv.

Annonser