Visa gymnasium.se som: Mobil
tjejer vid dator

5 vanliga frågor om introduktionsprogrammet

Saknar du godkända grundskolebetyg som behövs för att bli antagen till ett nationellt gymnasieprogram? Då har du möjlighet att läsa upp dina betyg på introduktionsprogrammet (IM). Här nedan har vi listat de vanligaste frågorna om introduktionsprogrammet för att du ska få så bra koll som möjligt! 

1. Hur fungerar introduktionsprogrammet? 

Introduktionsprogrammet är för dig som inte blivit godkänd i de grundskoleämnen som behövs för att kunna börja ett nationellt gymnasieprogram. Du tar fram och anpassar din studiegång för dina egna behov tillsammans med lärarna på skolan. 

2. Vilket introduktionsprogram ska jag välja? 

Introduktionsprogrammet har fyra olika inriktningar. Vilken inriktning du ska välja beror på vilka förutsättningar och mål du har med din utbildning. 

Programinriktat val – passar dig som vill få behörighet till ett specifikt nationellt gymnasieprogram. 

Yrkesintroduktion – den här inriktningen är för dig som saknar godkända betyg för att gå programinriktat val eller ett yrkesprogram. Passar dig som vill få behörighet till ett yrkesprogram, nationellt program eller etablera dig på arbetsmarknaden för att börja jobba. 

Individuellt alternativ – den här inriktningen kan vara upplagd på lite olika sätt, beroende på din egna sits. Du kan läsa grundskoleämnen som du inte är godkänd i, kurser från nationella program eller andra åtgärder som hjälper din kunskapsutveckling. 

Språkintroduktion – den här inriktningen passar dig som är nyanländ till Sverige och saknar godkända betyg för att bli antagen till ett nationellt gymnasieprogram samt behöver utbildning i svenska. 

3. Hur länge pluggar jag på introduktionsprogrammet? 

Eftersom introduktionsprogrammet är upplagt med en individuell studieplan kan längden på programmet se lite olika ut för olika elever. Hur länge du behöver gå på introduktionsprogrammet beror på hur mycket av grundskolan du behöver plugga upp. På en del inriktningar kan du börja på det gymnasieprogram du vill och samtidigt läsa in grundskolebehörigheten. 

4. Vad händer efter introduktionsprogrammet? 

Efter att du har läst introduktionsprogrammet och blivit godkänd i de ämnen du behöver kan du läsa vidare på ett valfritt nationellt gymnasieprogram. Om du läst yrkesintroduktion eller individuellt val kan du även söka arbete efter din utbildning. 

5. Kan jag söka introduktionsprogrammet i en annan kommun än den jag är folkbokförd i? 

Vanligtvis måste du gå på introduktionsprogrammet i den kommun du är folkbokförd i. Du kan alltid kolla med din studievägledare om din hemkommun har samverkansavtal med någon annan kommun. I de samverkande kommunerna kan du ansöka till introduktionsprogrammet på samma villkor som de elever som är folkbokförda i den kommunen. 

Hitta skolor med introduktionsprogrammet

Tips! Prata med en studievägledare på din skola för att få information om vad ditt nästa steg i din utbildning är!

Senast uppdaterad: 23 nov 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-12-28

Allt du behöver veta om betyg och behörighet på gymnasiet

Gymnasiet är en ny värld, med nya betyg och olika typer av behörigheter. Vi vill såklart göra det enkelt för dig att ha koll på betyg och olika behörigheter. Här nedanför hittar du den information du behöver för att känna dig trygg.  Ska du flytta till Sverige från ett annat land? Här kan du läsa mer om att börja gymnasiet i Sverige. Vad krävs för att vara behörig till ett yrkesprogram eller ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-22

Så fungerar prövning

Om du vill plugga upp ett betyg eller saknar betyg i ett ämne har du rätt att göra något som heter prövning. Att göra en prövning betyder att du testar dina kunskaper i ett eller flera ämnen för att få ett betyg.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-04-29

Om program på gymnasiet

Vilka ämen ingår i ett gymnasieprogram och hur ser upplägget ut? Här får du svar på alla dina frågor om gymnasieprogrammets uppbyggnad! Svenska gymnasieprogram pågår i tre år och omfattar minst 2500 poäng. Ett gymnasieprogram består av flera gymnasieämnen som i sin tur består av gymnasiekurser. På ett gymnasieprogram läser du ett visst antal gymnasiepoäng, gymnasiegemensamma ämnen, programgemensam ...
Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin