10 jun 2016

Gymnasiet kan bli obligatoriskt

Gymnasiet kan bli obligatoriskt

Gymnasieskolan kan bli obligatorisk

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén presenterade under söndagen, i sitt sommartal, planer på att öka stödet för gymnasieskolan genom en rad åtgärder. En av dessa åtgärder skulle vara att förlänga skolplikten till att även innefatta gymnasiet.

Idag upphör skolplikten efter att man avslutat sitt nionde skolår (tio år i specialskolan), men Socialdemokraterna vill utöka skolplikten att gälla tills eleven fyllt 18 år. Därefter är personen myndig och kan själv avgöra om hen vill läsa klart sin utbildning, vilket de flesta sannolikt kommer göra - då få hoppar av så sent i studierna, menar Löfvén.
Med en obligatorisk gymnasieskola hoppas Socialdemokraterna kunna minska arbetslösheten bland unga.

- Det är så viktigt på dagens arbetsmarknad, och det är ännu viktigare på morgondagens arbetsmarknad att man har en gymnasieexamen. Vi ser att idag är arbetslösheten mer än dubbelt så hög för dem som inte har gymnasieexamen, sa Stefan Löfvén i sitt sommartal.

Socialdemokraterna spår att efterfrågan på dem som inte har gymnasieexamen kommer bli lägre och menar att kraven på ungdomarna kommer att öka. För att möta kraven vill man alltså förlänga skolplikten och därigenom också satsa på fler antal platser i gymnasieskolan samt resurser till fler speciallärare, specialpedagoger, studie- och yrkesvägledning och studiehandledning på modersmål.

Övriga åtgärder som Löfvén nämner är att göra folkhögskolan mer tillgänglig, se till att gymnasiets yrkesprogram ger högskolebehörighet samt införa studiestöd för körkortsstudier och körkort på upp till 25 000 kronor.

Skolsatsningen väntas kosta omkring en miljard kronor och finansieras av bland annat höjd skatt för storbanker, högre krogmoms och ökade arbetsgivaravgifter.

Källor: Aftonbladet.se, Skolverket.se


Senast uppdaterad: 10 jun 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2016-06-10

Skolvalet vs riksdagsvalet

Vi jämför resultatet från skolvalet med riksdagsvalet. Så här såg likheterna och skillnaderna ut i valresultaten.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-10

S och MP överens om att gymnasiet blir obligatoriskt

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens i sin skolpolitik om att gymnasiet ska bli obligatoriskt. De vill också se högre lärarlöner och mindre klasser.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-10

Eleverna är inte nöjda med det nya betygssystemet

Eleverna är inte nöjda med det nya betygssystemet med A-F som infördes i den svenska skolan 2011. De menar att det är för svårt att få betyget A, vilket sänker motivationen för gymnasieeleverna. Skolverket menar att det hela är ett missförstånd över hur betygssystemet ska fungera.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin