Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Örjanskolan

Örjangymnasiet i Järna – gymnasieskolan med Waldorfpedagogik!

På det icke vinstdrivande Örjangymnasiet går hela skolpengen till en hållbar miljö med ekologisk mat, naturmaterial och undervisning som håller hög kvalitet. Det är ett litet gymnasium med hög lärartäthet. Här blir du sedd för den du är!

Två inriktningar

Som elev har du möjlighet att välja mellan två olika högskoleförberedande utbildningar: Naturvetenskapligt eller Estetiskt program – båda med inriktning Waldorf. Något som är utmärkande för Örjangymnasiet är att du, oavsett vilket program du väljer att läsa, får möjlighet att utveckla dig själv inom olika konstnärliga uttrycksformer. Du får även tillfälle att uppleva olika resor som till exempel arkitektur- och kulturresan i Europa och skolans botanikresa.

Om Waldorfpedagogiken

Lärarna på Örjangymnasiet är utbildade waldorfpedagoger. Pedagogen är mycket flexibel och sker på individuell nivå. Lärarna arbetar för en ömsesidig relation elev och lärare emellan som bygger på respekt och omtanke. Utifrån detta formas även en lugn arbetsmiljö som du kan känna dig trygg i.

Inom Waldorfpedagogiken värderas inte bara den intellektuella förmågan. Det sociala, emotionella och fysiska anses vara minst lika viktigt. På Örjangymnasiet utvecklas och stimuleras du inom alla dessa områden.

Kunskap och erfarenhet

Människan är i fokus på Örjangymnasiet. Örjangymnasiet arbetar för att deras Waldorfinriktade gymnasieprogram ska tilltala hela människan, inte bara studierna. Som elev på Örjangymnasiet får du sociala, samhällsvetenskapliga, naturvetenskapliga och estetiska perspektiv. Dessa perspektiv formar den allsidiga kunskap och erfarenhet som du behöver. 

Sammanfattning av Örjangymnasiet

 • Waldorfskolan är en icke-vinstdrivande friskola

 • Det konstnärliga genomsyrar alla ämnen.

 • En viktig del i undervisningen är hantverkslektionerna.

 • Några hantverk som erbjuds på Örjanskolan är smide, träslöjd, skulptur, bokbindning, vävning, m fl.

 • Eleverna uppmanas till både kreativt och kritiskt tänkande vilket leder till en förmåga till självständig problemlösning och initiativrikedom.

 • Morgonens piggaste stund ägnas åt undervisning i något av de så kallade kunskapsämnena (historia, naturvetenskap, etc).

Örjangymnasiet är ett gymnasium för dig som vill:

 • Få en så bred utbildning som möjligt.

 • Uppleva den gemenskap som är speciell för en waldorfskola.

 • Studera i en kreativ, lugn och lantlig miljö.

 • Djupdyka i ämnen under perioder om 2–4 veckor.

 • Slippa håltimmar.

 • Äta närodlad och ekologisk skolmat varje dag.

Undervisningen styrs inte enbart av färdiga läromedel utan också av lärarens berättande, grupparbeten och konstnärliga bearbetningar. Även elevernas redovisningar sker på olika konstnärliga, skriftliga och muntliga sätt. Två ämnen är specifika och viktiga i en waldorfskola: eurytmi och formteckning. I dessa övas koordination och andra förmågor som gynnar eleven i sina studier.

Resor och projekt som ingår oavsett vilken inriktning du läser

 • Fältmätningsresa som en del av matematikundervisningen

 • Botanikresa och andra ämnesorienterade resor

 • Arkitektur- och kulturresa i Europa

 • Individuellt slutprojekt som du väljer själv

 • Teaterframförande tillsammans med klassen

Gymnasium.se’s skolforum är till för dig som vill ta reda på mer om den skola du är intresserad av att studera på, du kanske vill ställa en fråga som gymnasieskolan själva kan besvara. Du kan också använda forumet om du vill komma i kontakt med elever som studerar eller har studerat på skolan tidigare, eller du kanske rent utav är intresserad av att komma i kontakt med andra blivande studenter som har funderingar på att börja på skolan? Du kan helt enkelt använda detta skolforum för att få svar på de flesta frågor du har gällande en specifik skola och dess utbildningar. Några exempel på frågor kan vara: kurser, trivsel på skolan, schema, mat, ansökan med mera.

Du kan enkelt klicka dig vidare till gymnasieskolans informationstext här hos oss på Gymnasium.se och på så sätt få en utförligare beskrivning om skolan och dess utbildningar.
Klicka här för att läsa mer om Örjanskolan

Skapa inlägg
Svar Senaste foruminläggen
0 Uppropet 20113+ 2013-08-12   Bianca Hall Hej ! Jag är nu föräldrar och undrar när min son börjar på gymnasiet. Det är hans första år. Mvh
Sida:
1


Örjanskolan
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin