Studera utomlands - Forum

2019-05-11 16:10   Linnea

Hej! Jag går ettan på gymnasiet och då jag är både Svensk och Kanadensisk medborgare funderar jag på att åka till Kanada och gå i high school där ett halvår (i tvåan). Är detta möjligt utan att behöva gå om ett år? Kan man kompensera på något sätt? Är detta upp till skolan man går på eller något ni kan svara på?


RE: Studera utomlands
2019-05-13 08:59   Petra Öster

Hej,

Det finns många sätt att studera utomlands. Här kan du läsa på om olika möjligheter: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/svensk-gymnasieutbildning-utomlands-4504. För icke-internationella gymnasieskolor kan det bli ett problem då du kanske inte har läst det språk som utbildningen är på (på rätt nivå) och att det kan finnas andra antagningskrav som du inte fått från din svenska grundskola. Det behöver du kolla med varje enskild skola du är intresserad av.

Det lättaset är kanske utbytesår. Det kan man göra genom en organisation som ordnar allting åt dig så att du inte behöver tänka på ansökningar, behörigheter och boende. Detta kan du läsa om här: https://www.gymnasium.se/utlandsstudier/utbytesar-high-school-ar-8525. Ta kontakt med de olika organisationerna för att få reda på mer.

Man måste också ha en dialog med sin svenska gymnasieskola så att man inte missar för mycket medan man är borta. Som du märker är det ganska mycket att tänka på och det kommer att ta tid att planera för allt detta. Så läs på och fundera på hur du vill göra detta och hur du ska finansiera det. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin