Vilken linje? - Forum

2017-08-04 19:12   P

Hej, jag ska börja nian efter sommarlovet och jag funderar på vad för linje som skulle passa mig.
Jag gillar för tillfället sport och matte väldigt mycket, de andra ämnena har jag inga vidare intressen för.
Jag gillar att prata och jag kan många språk, jag skulle även vilja komma långt i det jag gör.
Kan någon hjälpa mig med en vägledning.


RE: Vilken linje?
2017-08-09 18:18   Aranja Abdullah

Hej! 

Det är väldigt bra att du tänker på det som intresserar dig, det blir oftast mycket lättare och roligare att plugga om du känner att det är något du vill göra! Det finns 18 nationella program på gymnasiet. 6 st är högskoleförberedande, det betyder att man får grundläggande behörighet så man kan söka till universitet/högskola direkt efter gymnasiet. Sedan finns det 12 st yrkesförberedande program, dessa program fokuserar på olika saker och det syftar på att man ska kunna börja jobba inom det området direkt efter gymnasiet. Här kan du se en lista på alla program och läsa mer om de samt se vilka kurser man läser på varje program: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/nationella-program-3020. 

Alla högskoleförberedande program läser Matte 1b/1c och Matte 2b/2c sedan kan man välja att lägga till Matte 3b/3c. De program som erbjuder mest matte är Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap och Teknikprogrammet inriktning Teknikvetenskap. På båda programmen och de inriktningarna läser man upp till matte 4. Här kan du läsa om de två programmen: https://www.gymnasium.se/sok/teknikprogrammet och https://www.gymnasium.se/sok/naturvetenskapsprogrammet. 

Det finns nationella idrottsutbildningar (NIU) där man kan kombinera ett sport med sina studier under gymnasiet. Oftast handlar det om träning flera gånger i veckan och på flera skolor är det på elitnivå. Här kar jag gjort en sökning på "NIU" och du kan se vilka skolor som erbjuder det: https://www.gymnasium.se/sok/utbildningar?q=NIU, du kan själv välja program och ort för att minska sökningen. Vilket program man kan kombinera NIU kan vara olika från skola till skola. Om du inte vill träna så mycket och hellre vill sporta vid sidan av studierna t.ex. i ett lag eller liknande kan du söka på en skola på vår hemsida och läsa mer om de där. Du kan även kontakta skolan direkt för att se om de erbjuder sport vid sidan av. 

Om du är intresserad av att läsa språk och lära dig nya språk kanske Humanistiska programmet inriktning Språk kan vara passande. Du kan läsa mer om programmet här: https://www.gymnasium.se/sok/humanistiska-programmet. Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare på skolan om vilka yrken som intresserar dig efter gymnasiet och vad du kan tänka dig att arbeta med. Tillsammans kan ni gå igenom dessa yrken och se hur du kan fortsätta att utbilda dig och komma långt inom det yrket, som du vill göra, t.ex. att ta masters eller forska inom ett visst område. Här finns en checklista på vad som kan vara bra att tänka på inför gymnasievalet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/infor-gymnasievalet-2309. 

Stort lycka till! /Aranja, SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin