Franska skolan / Ecole francaise

Välkommen till Franska Skolans Gymnasium!

En lång historia kort...

Franska Skolan är en svensk friskola med fransk profil. Den franska profilen är en del av skolans historia. Skolan grundades år 1862 av S:t Josefssystrarna från Chambéry i Frankrike. De sista systrarna lämnade skolan 1978 då stiftelsen Franska Skolan tog över driften.

Gymnasiet är öppet för alla och antagning sker på betyg. Den franska profilen innebär att alla elever på skolan läser franska på olika nivåer. Vi har kurser från nybörjare till universitetsnivå.

Fokus på elevers växande och utveckling

Franska Skolan är icke vinstdrivande och därför kan vi helt fokusera på utbildningens kvalitet och allas välmående och trivsel. Vi är en liten skola med mindre klasser. Vår ambition är inte att växa; vi erbjuder en familjär stämning med studiero och lärare som hinner se varje elev.

En kreativ skola

På Franska skolans gymnasium har du en unik möjlighet att läsa estetiska kurser på alla program. Vi har ett rikt utbud av kreativ kurser; bild och form, körsång, musik, drama och dramaturgi, samt estetisk kommunikation. Skolans elever ställer varje år upp en uppskattad musikal och flera konserter ges. Här kan du utveckla din kreativa sida. Dessutom finns möjligheten att läsa en entreprenörskurs och starta ett UF-företag. 

Ambitionerna sitter i väggarna

Skolan är belägen i anrika byggnader vid Hötorgets tunnelbanestation, mitt i stan med utsikt över Stockholms takåsar och i de vackra kvarteren runt Sankt Johannes kyrka. Undervisningslokalerna är moderna samtidigt som mycket av den gamla charmen har bevarats. På gymnasiet läser cirka 300 elever. Vi håller en hög ambitionsnivå. Varje klass har ett eget hemklassrum, för lugn, trygghet och trivsel.

Förbereder för framtiden

Franska Skolans Gymnasiums uppgift är att ge sina elever kunskap av hög kvalitet. Skolan vill att du som elev ska få ut så mycket som möjligt av din tid här och bli väl förberedd inför vidare studier och för ett aktivt liv i ett föränderligt globalt samhälle. I dagens internationella kommunikations samhälle ser skolan det också som sin uppgift att utveckla elevernas förmåga att kommunicera på flera språk.

Välj till flera språk

Utöver franskan kan du även läsa tyska och spanska, på samtliga program. Språkgrupperna är små vilket skapar mycket goda förutsättningar för dialog och samtal.

Att lära sig om andra kulturer berikar och vidgar sinnet. Genom utbytesresor och möjlighet till praktik i Paris erbjuder vi möjlighet för eleverna att utforska en fransk vardag och får erfarenheter av att arbeta i internationell miljö och att utveckla sina språkkunskaper utomlands. Till exempel förmedlas praktikplatser på le Musée du Louvre, le Musée d’Orsay, restauranger, affärer av olika slag, bokhandel, förskola och florist. Praktiken hjälper också eleven att få insikt i andra kulturer och möjligheter att knyta kontakter för framtiden.

Ett humanistiskt synsätt

Franska Skolans Gymnasiums uppgift är också att ge eleverna ett humanistiskt synsätt d.v.s. tron på och respekten för den enskilda människan och hennes förmåga att tillgodogöra sig kunskap och utvecklas till goda samhällsmedborgare i ett demokratiskt samhälle. Skolan är unik på ett flertal sätt och att visa tydlighet, tolerans och ömsesidig respekt är hörnstenarna i verksamheten. Det i kombination med skolans storlek och den blandning av nationaliteter som går här skapar en internationell, personlig och mycket studiestimulerande miljö.

Skickliga pedagoger och många lärare

Skolans pedagoger är ämneskunniga, kompetenta och engagerade. De utvecklar ständigt undervisningen för att den ska vara varierad och tydligt förbereda eleverna för framtiden och högre studier. Alla lektioner är lärarledda och lärartätheten är hög. Eleverna känner sig sedda, trygga och uppnår mycket goda studieresultat.

Viktig fritid

Här finns också utrymme för att utveckla dina intressen, hitta nya vänner och vara den du är. Både Elevkår och skolans idrottsförening, FIF, arbetar aktivt med att stärka sammanhållningen på skolan. Dessutom har skolan en egen bouleklubb som tränar och tävlar året om.

Läs mer om Franska Skolans Gymnasium på skolans hemsida. Ta även del av aktuella händelser, intressanta nyheter och gemenskapen genom att följa skolan på sociala medier på Facebook och Instagram! #viärfranskaskolansgymnasium 

Ladda ner skolans broschyr

Gymnasium.se’s skolforum är till för dig som vill ta reda på mer om den skola du är intresserad av att studera på, du kanske vill ställa en fråga som gymnasieskolan själva kan besvara. Du kan också använda forumet om du vill komma i kontakt med elever som studerar eller har studerat på skolan tidigare, eller du kanske rent utav är intresserad av att komma i kontakt med andra blivande studenter som har funderingar på att börja på skolan? Du kan helt enkelt använda detta skolforum för att få svar på de flesta frågor du har gällande en specifik skola och dess utbildningar. Några exempel på frågor kan vara: kurser, trivsel på skolan, schema, mat, ansökan med mera.

Du kan enkelt klicka dig vidare till gymnasieskolans informationstext här hos oss på Gymnasium.se och på så sätt få en utförligare beskrivning om skolan och dess utbildningar.
Klicka här för att läsa mer om Franska Skolans Gymnasium

Skapa inlägg
Svar Senaste foruminläggen
1 Öppet Hus 2015-01-10   Nadia När har ni öppet hus?
2 Frågor 2013-12-05   Josefin Hej, jag har lite frågor som jag gärna vill ha svar på. De flesta frågorna är om schemat p.g.a. att jag kunde hitta de svar på de flesta frågor jag hade, förutom schemat vill säga. Har skolan ...
1 Fråga 2013-01-30   Jonathan Hej! Jag är en kille som går i nian i danderyd. Jag såg att ni även har grundskola och undrar därför om alla redan känner varandra i gymnasiet? Har de flesta på gymnasiet gått i franska skola...
0 Intagningspoäng 2011-02-18   Mikaela Intagningspoäng på Sam-sam?
0 Resa 2010-03-24   Moa Reser man mycket på med skolan om man går gymnasiet på Franska Skolan ?
1 Intagninspoäng? 2009-01-31   Ab vad är intagningspoängen för samhällsprogrammet med inrikting samhälle?
Visar 1-6 av 6 inlägg


Franska Skolans Gymnasium
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information