Läkare? - Forum

2018-02-24 00:01   Carin

Hejsan! Jag heter Carin och jag går i 7:an och har börjat tänka på vad jag vill jobba med när jag blir vuxen. Jag har tänkt väldigt mycket på att jag vill bli läkare. Det är min dröm. Men jag är lite rädd att jag inte kommer nå upp till det som behövs för att komma in på läkarprogrammet. Jag vet att man måste ha A i allt. Just nu har jag betygen A-B-C där jag har flest B. När jag pratar om det med vissa säger de till mig att jag måste jobba väldigt hårt och att jag förmodligen inte kommer klara det. Därför vägar jag just nu inte berätta för någon att jag vill bli läkare. När folk frågar mig vad jag vill bli s å säger jag att jag inte vet för jag vill inte att de ska förvänta sig för mycket av mig och lägga för mycket press på mig. Saken är den att jag inte känner att jag är tillräckligt bra på något för att bli läkare. Men att bli läkare är min dröm. Jag vill bara veta vad jag ska göra om jag ska försöka följa min dröm om att bli läkare eller om jag ska ta ett säkrare val och välja något annat yrke.

Förlåt om texten inte var så bra och om det är lite svår att svara på den frågan.


RE: Läkare?
2018-02-24 17:31   Petra Öster

Hej Carin,

Det är sant att det är väldigt hård konkurrens till läkarprogrammet och det är en lång utbildning, 5 år + 1 år allmäntjänstgöring + 5 år till för att specialisera sig. Men tycker du att du är värt det så kan du satsa på det. Har du tillräckligt med motivation så kan du nå ditt mål oavsett din talang. Får man inte högsta meritpoäng på gymnasiet kan man plugga upp betygen på Komvux efteråt genom att betala för prövningar. Man kan också plugga till och skriva högskoleprovet så många gånger man vill.

Så har du motivationen och är redo att lägga ner så mycket tid som krävs tills du uppnått ditt mål så kan du göra det. Har du inte det kan du fundera på vilka andra yrken som finns som liknar det du gillar med läkaryrket. Försök att ignorera andras reaktioner på vad du vill göra, positiva som negativa, om du inte tycker att de är till din hjälp. 

Lycka till! /Petra,SYV


Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin