ASSIST

ASSIST - Scholarships to America's finest High Schools

Connecting America’s finest schools with the world’s leading scholars

Sök ASSIST:s stipendium och få möjlighet att under ett år studera vid någon av USA:s ledande privata high-schools. Stipendiet täcker skolavgiften för ett år. Därefter återvänder du till Sverige och fortsatt skolgång på gymnasiet.

ASSIST är en amerikansk non-profit organisation som har som mål att främja kulturellt och internationellt utbyte mellan USA och omvärlden. Organisationen grundades 1969 av en amerikansk lärare - Paul G. Sanderson Jr. som tidigt insåg fördelarna med att ha elever med blandad internationell bakgrund i klassrummet. ASSIST:s mål är att låta studiemotiverade elever från olika länder få lära känna varandra i en bra akademisk miljö, som ett led i att lägga grunden till ett bra framtida ledarskap i världen. Ca 20 olika länder är med i programmet.

Ett ASSIST-stipendium är mycket meriterande

Många som får ASSIST-stipendiet vittnar om att den sista tiden på gymnasiet blir mycket lättare, eftersom den akademiska nivån på de amerikanska skolorna som ingår i ASSIST:s nätverk är så hög. Dessutom är de mycket väl rustade för vidare universitetsutbildning - oavsett om den äger rum i Sverige eller utomlands. ASSIST har gott renommé bland amerikanska universitet, så rekommendationer från den amerikanska skolan är mycket användbara. Flertalet ASSIST alumni har efter gymnasiet fortsatt sina studier på toppuniversitet i USA som Harvard, Stanford, Columbia, Yale, Princeton etc. Många vittnar om att det är deras ASSIST år som har möjliggjort detta.

ASSIST är så mycket mer än bara plugg

Det är sant att den akademiska nivån på de skolor som ingår i ASSIST:s nätverk är hög; man kan läsa kurser på nybörjarnivå till avancerad nivå, klasserna är små och lärarna är mycket engagerade.

Men, ett år på en av ASSIST:s skolor är så mycket mer än så. Här kommer du in i den amerikanska gemenskapen på en gång. Sport och estetiska ämnen kommer vara en stor del av ditt nya liv. På de flesta skolor finns det cirka 20 olika sportlag (allt från nybörjarnivå till elitnivå). Skolandan är stark och samtidigt som du hela tiden får utmana dig själv kommer du att hejas på av hela skolan. Om du sjunger, dansar, spelar teater eller spelar något instrument har du hittat rätt för dessa aktiviteter satsas det mycket på. 

Under ett år med ASSIST kommer du inte bara att ha förbättrat dina kunskaper i engelska och lärt känna en ny kultur. Du kommer även att ha utvecklat dina talanger och blivit ditt "bästa jag". Dessutom har du fått vänner för livet och när du återvänder hem blir du en del av ASSISTs globala nätverk; ”The People of ASSIST”.

Vem får stipendiet?

Du kan söka ASSIST:s stipendium i årskurs 9 eller under årskurs 1 eller 2 på gymnasiet. Du ska inte vara äldre än 18 år det år du åker på ditt ASSIST år. Gemensamt för de elever som premieras med ett stipendium är att alla har starka akademiska meriter. Dessutom har de någon slags talang exempelvis i sport eller musik samt är även mycket engagerade individer som vill påverka sin omgivning och samhällsutvecklingen.

Stipendium och Programavgift

Det är skolan som erbjuder eleven ett stipendium, till ett värde av upp till USD 72 000. Det täcker skolavgiften och oftast mat och logi. Blir man uttagen som stipendiat betalar man en  programavgift till ASSIST som bidrar till att ASSIST kan fortsätta sin verksamhet att förmedla stipendier. Man kan ansöka om ett "full scholarship" och ett "partial scholarship". Antalet ”full scholarships” är begränsat och du söker det i konkurrens med andra. Antalet "partial scholarships" är inte lika begränsat, så om du är tillräckligt kvalificerad finns det stor möjlighet att du blir antagen till programmet om du söker både ”full” och ”partial” scholarship.

  • Programavgiften för ett "full scholarship" är 17 500 USD (läsåret 2021-2022)
  • Programavgiften för ett "partial scholarship" är 34 750 USD (läsåret 2021-2022)

Stipendiaten står själv för flygbiljetter, försäkring och fickpengar. 

När ansöker du?

Sista ansökningsdag till kommande läsår är den 16 januari 2021 och du ansöker Online på ASSISTs hemsida.

Hur ansöker du till ASSIST?

För detaljerad information om vad som skall ingå i ansökan: se ASSISTs hemsida, https://assistscholars.org/en/apply.

Ansökningarna gås noga igenom och följs upp med intervjuer och tester i januari. Pga av Coronaläget kommer intervjuer och tester att ske via länk.

De som får stipendium meddelas i februari/mars.

Avresa till USA sker i augusti, där man tillbringar de fyra första dagarna tillsammans med ASSIST-stipendiaterna från andra länder på en internatskola i Boston. Här ges tillfälle att knyta livslånga kontakter, att bekanta sig med hur det är att bo på en amerikansk internatskola och att lära känna Boston, innan man sedan reser vidare till sin skola. 

Läs mer om ansökningsprocessen här.

Är du intresserad och vill veta mer om ASSIST – scholarships to America´s finest schoolsvänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Vill du boka in ett digitalt möte med vår svenska koordinator fyller du i det.

Gymnasium.se’s skolforum är till för dig som vill ta reda på mer om den skola du är intresserad av att studera på, du kanske vill ställa en fråga som gymnasieskolan själva kan besvara. Du kan också använda forumet om du vill komma i kontakt med elever som studerar eller har studerat på skolan tidigare, eller du kanske rent utav är intresserad av att komma i kontakt med andra blivande studenter som har funderingar på att börja på skolan? Du kan helt enkelt använda detta skolforum för att få svar på de flesta frågor du har gällande en specifik skola och dess utbildningar. Några exempel på frågor kan vara: kurser, trivsel på skolan, schema, mat, ansökan med mera.

Du kan enkelt klicka dig vidare till gymnasieskolans informationstext här hos oss på Gymnasium.se och på så sätt få en utförligare beskrivning om skolan och dess utbildningar.
Klicka här för att läsa mer om ASSIST

Skapa inlägg
Svar Senaste foruminläggen
0 Stipendium 1 år i USA 2016-12-13   Emma Hej. Hur ansöker man stipendier? Jag hade tänkt att åka på sensommaren 2018 då jag kommer att gå första ringen i gymnasiet och undrar också när senast kan man senast ansöka? Vad är det som ing...
1 Utbyte i mindre än ett år 2014-04-06   Johanna Hej! Jag undrar om det går attåka på utbyte med ASSIST i minre än ett år – exempelvis en termin? Detta frågar jag då jag är mycket intresserad av att söka ASSISTs stipendium men av mycket priv...
Visar 1-2 av 2 inlägg


ASSIST
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information