Hur blir man tandläkare? Behörighetskrav? Betyg? Antagningspoäng?

24 sep 2012
FRÅGA
Hej!
Jag heter abdul zadran, jag går i första ring på gymnasiet, går på samhällsvetenskap programmet. Jag undrar vad behöver jag läsa till för att bli Tandläkare, måste jag läsa i KOMVUX efter gymnasiet i och med för att jag går i Samhällsvetenskap programmet, och vilka skulle dom ämnen var som jag skulle vara tvungen att läsa i KOMVUX för att kom in i Tandläkare linjen? och jag undrar under hur lång tid skulle jag behöva läsa i KOMVUX för att ta igen alla ämnen som behövs för Tandläkare, och jag undrar hur mycket poäng behövde man för att koma in i tandläkare linjen detta året? Skulle va mycket tacksam om ni kunde besvara frågorna ovan.
MVH Abdul Zadran.

Svar:

20 jan 2017

Hej Abdul!

Du behöver grundläggande behörighet samt: Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13). Det kan finnas möjlighet för dig att läsa till dessa redan under gymnasietiden. En god idé kan vara att prata med din studie- och yrkesvägledare. Annars är komvux ett bra alternativ eller ett fjärde år på gymnasiet om det finns möjlighet till det.

Höstterminen 2016 låg antagningspoängen på Karolinska institutet på 21.10.

Tandläkarprogrammet omfattar 300 högskolepoäng. Efter avklarad utbildning utfärdas legitimation av Socialstyrelsen. Tandläkare kan sedan välja att specialisera sig, men först efter att ha arbetat i allmäntandvård under minst två år. Specialistutbildningen tar tre till fyra år, beroende på vilken specialistkompetens tandläkaren väljer.

Tandläkarutbildningen är 5 år.

Lycka till med din framtid!

Hälsningar,

Sanna på Gymnasium.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin