👀 Just nu uppdaterar vi information på gymnasium.se utifrån gymnasiereformen Gy25. Här kan du läsa mer om vad den innebär.

Sök utbildning 👉

Hur ska man välja till gymnasiet?

28 okt 2009
FRÅGA
Hejsan!

Jag är en tjej som går i 8:an i Härnösand. Jag vet att det kanske är lite för tidigt för att bli nervös för det här, men jag vet inte riktigt vad jag vill bli. Helst av allt vill jag komma hemifrån och få klara mig själv, men mina föräldrar vill att jag ska bo kvar hemma tills jag har gått ut gymnasiet. Eftersom jag inte är myndig så har jag inte riktigt något val... Det skulle vara rätt tungt att behöva gå här i stan, men jag vet inte om jag skulle orka pendla heller. Det känns som att det är ett krav från mina föräldrar att gå typ Natur eller något liknande så att jag får bra utbilning så att det leder till ett jobb med hög lön, och jag vet inte hur jag skulle kunna få dem på andra tankar, jag misstänker att det är så gott som omöjligt.
Jag går på en väldigt liten friskola så det finns ingen syo, man får helt enkelt ta reda på allting själv genom internet eller något. Skolan växer i för sig och det är inte helt omöjligt att det kommer att komma en syo någon gång, men det är ju alltid bra att ha någorlunda koll i alla fall.
Jag är intresserad av textilslöjd & musik - känns inte som ett framtidsyrke direkt, och mina föräldrar skulle inte bli ett dugg glada heller; men sen är det väl mest språk och sånt, men det känns inte så lockande med SP. Jag får nog rätt bra betyg i naturämnena och matte på högstadiet, men jag har aldrig riktigt varit intresserad av det.

Tacksam för svar!

MvH

Daniela

Svar:

Hej Daniela,
Din fråga är just det som bekymrar de flesta nior just nu. Hur ska man välja, hur ska man tänka?

När det kommer till att välja gymnasieskola och gymnasieprogram kan man välja att tänka med hjärna eller hjärta och min rekommendation är att du väger för och nackdelarna med de program du velar emellan.

Fördelen med att välja en bred teoretisk linje gör att man får det lite enklare om man väljer att studera vidare efter gymnasiet då man ofta får både allmän och särskild högskolebehörighet. Idag kan du skaffa allmän högskolebehörighet på de flesta gymnasieprogrammen, ett tips är att dubbelkolla detta på de programmen du söker. Allmän högskolebehörighet innebär (förutom att man ska ha godkänt i 90 % av alla ämnen) att du har minst betyget godkänt i Svenska A och B, Matematik A och Engelska A. Nyhet är att från och med hösten 2010 kommer du även att få meritpoäng för vissa gymnasieämnen.

Läser man intervjuer med gymnasieelever här på Gymnasium.se så säger majoriteten att man ska välja det man själv vill gå när man väljer gymnasium, inte välja som kompisar eller det som föräldrarna tycker. Du bör ha i åtanke att det är DU som ska läsa alla de här ämnena, och det är du som måste avgöra om du kommer att klara av det. Somliga resonerar att de kommer att klara av kurserna bättre om de läser det program de brinner för, andra menar att det inte gör något om de inte får högsta betygen, bara de får de ämnen som krävs för behörighet.

Det är väldigt svårt att veta redan i nian vad man ska göra efter gymnasiet, vilket gör det hela valet mycket tyngre. Men oavsett vad du kommer att välja för program eller för skola så ska du känna att du har världen vid dina fötter när du har tagit studenten! Man kan gå Estetiska programmet, inriktning teater och sedan börja läsa vid universitetet och man kan gå Naturvetenskapsprogrammet och bli sömmerska och så vidare.

Lycka till med dina gymnasiestudier!
Med vänliga hälsningar,
Sofie

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information