Kan man gå gymnasiet med F i matte?

24 jul 2023
FRÅGA
Hej hej. Jag har flera frågor och vet inte riktigt vart jag ska vända mig. Min son blev inte godkänd I Matte.
Jag vill veta vilka möjligheter som finns? Jag har hört att man kan gå vanlig linje och plugga ett ämne vid sidan av tex

Svar:

28 aug 2023

Hej,

Det stämmer att man ska ha ett godkänt betyg i matte för gymnasiet. För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. 

Om det är så att hon inte skulle bli godkänd så finns det Introduktionsprogrammen där man kan läsa upp sin gymnasiebehörighet. Många gånger kan man också börja på det program man vill gå samtidigt som man läser in de kurser man behöver. Prata med Studie-och yrkesvägledaren om de olika Introduktionsprogrammen så ni får veta mer om det. jag kan inte svara på om det finns den möjligheten i er kommun och situation så ta upp det med er SYV eller gymnasieantagning.

Här kan ni också läsa lite mer om Introduktionsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information