Hockeyskola utomlands

20 apr 2023
FRÅGA
Hej!

I höst är det dags för min son att välja gymnasium. På fritiden spelar han ishockey, vilket han har gjort sedan han var 5år. Nu till gymnasiet vill han söka ett gymnasium med ishockey profil. Gärna en Elit klubb. Det är hård konkurrens och alla bitar måste vara på plats (mat, sömn, skola, träning, press...) men min fråga är - Om han vill gå på en hockeyskola utomlands, hur gör man för att plugga gymnasiekompetens då? Har läst om att man kan söka distanskurser, men är de verkligen 100% på distans eller måste man åka någonstans i Sverige för en träff IRL någon eller flera gånger om året?

Om man inte väljer att plugga gymnasiet 1 år - finns det möjlighet att börja gymnasiet i efterhand? Måste vi prata med alla gymnasieskolor i våran stad om ev distans utbildning eller om man kan börja ett år senare?

Mvh

Svar:

16 maj 2023

Hej,

Jag skulle rekommendera att ni pratade med sonens nuvarande förening. De borde veta mer om vilka skolor som kan vara aktuella både i Sverige och utomlands. Går man gymnasiet utomlands så får man ju gymnasiekompetens där. Eftersom man inte läser svenska i en lokal eller internationell skola utomlands så kan man göra det via Hermods distansgymnasium samtidigt (för att få behörighet i svenska till svenska vidareutbildningar). Det görs på distans på 100%.

Man behöver inte gå gymnasiet alls men det är rekommenderat. Det är okej att vänta ett år med att börja. Är man under 20 år går man det vanliga gymnasiet och är man över så börjar man istället Komvux.

Om han ska gå någon slags hockeyutbildning där han inte får en gymnasieutbildning så kan man gå hela gymnasiet på distans via Hermods distansgymnasium. Andra skolor har ingen distansundervisning tyvärr. Men ta upp era frågor med hans studie-och yrkesvägledare i skolan så att hen kan hjälpa er med planerna.

Lycka till! /Petra,SYV

 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information