Hur blir man psykolog?

30 dec 2011
FRÅGA
Hey!
Jag är en tjej på snart 15 år och är 95% säker på att jag vill på psykolog!
Jag vet att man måste gå naturvetenskapsprogrammet och tänkte att jag också skulle gå samhällsvetenskapsprogrammet (inriktning betendevetenskap), men just nu är jag sjukt dålig på matte..
Fast jag undrar vilka ämnen det är viktigast att ha bra betyg i på grundskolan, vilka linjer jag ska gå på gymnasiet (och vilket gymnasium ni rekommenderar), hur bra jag måste klara mig i gymnasiet för att ha behörighet till att gå på det bästa psykologprogrammet och sedan såklart hur bra jag måste göra ifrån mig där för att få licens.
Och sedan undrar jag hur länge jag måste t.ex praktisera för att få en tillräckligt bra arbetserfarenhet?

Svar:

02 apr 2012

Hej,


Vad kul att du vill jobba som psykolog.


Det är inte så att du behöver gå Naturvetenskapsprogrammet för att bli psykolog. Samhällsprogrammet fungerar alldeles utmärkt och är även det högskoleförberedande.


Du behöver ha grundläggande behörighet (områdesbehörighet 5) Ma B och Sh A.

Vilka ämnen som du har bra betyg i när du går på Grundskolan har inte sådär jättestor betydelse. Det viktiga är att prestera så bra som möjligt i alla ämnen för att lägga en grund till studierna på gymnasiet.


Vilka intagningspoäng det är på samhällsprogrammet varierar enormt från skola till skola och är därför svårt att svara på. Om jag visste vilken skola du vill gå på hade jag kunnat ge ett ungefärligt svar.


I många, många år har antagningspoängen till psykologutbildningen varit väldigt höga. Så vill du studera vidare till psykolog efter gymnasiet bör du satsa hårt och göra ditt yttersta.


Kommer du in på psykologprogrammet gäller det förstås även då att du läser aktivt och är intresserad av det som lärs ut. Precis som på andra högskoleutbildningar måste du klara av alla kurser för att bli examinerad. När du blivit det är du färdig psykolog och behöver inte praktisera utan kan börja arbeta direkt.

Ett stort lycka till med dina framtidsplaner och ha en fin vecka,
Amanda Gymnasium.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin