Hur funkar idrottsutbildning i annan kommun?

01 feb 2023
FRÅGA
Hej! Min son går i 9an och ska söka gymnasium. Han har sökt en skola i en annan kommun för att gå indrottsinriktning. Nu har han passerat det idrottsliga kravet och blivit antagen , men vi vet inte om hans betyg räcker för att komma in på själva skolan. På grund av de kommunala reglerna i vår kommun måste han skriva sig i den nya kommunen för att komma in där. Men tänk om han inte kommer in men skrivit sig där. Vilka möjligheter har han då att komma in på någon av de skolor han tänkte söka som alternativ här?
Med vänlig hälsning,
förvirrad mamma

Svar:

02 feb 2023

Hej,

Det var ett svårt problem!

Det finns två typer av idrottsutbildningar, NIU och RIG. Det finns en viktig skillnad mellan en Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) och en Riksrekryterande idrottsutbildning (RIG). NIU rekryterar elever lokalt eller regionalt medan RIG rekryterar nationellt. Vill man göra sin idrottsutbildning på en annan ort som ens kommun inte har samverkansavtal  med bör man därför välja RIG. 

För att bli mottagen i första hand om du söker NIU utanför länet, så måste det finnas ett samverkansavtal mellan din hemkommun och kommunen som du sökt till. Gymnasieantagningen/antagningskansliet i din kommun har information om vilka kommuner de har ingått samverkansavtal med. 

Om han inte kan söka som förstahandssökande kommer han bara kunna komma in om det blir lediga platser på programmet. Jag vet inte om det är en bra idé eller inte att skriva sig i en annan kommun för att komma in på ett program. Då uppstår ju samma problem ifall han inte kommer in och inte längre har rätt att gå i en skola i den tidigare hemkommunen. Jag kan inte rekommendera något i detta fall men kanske kan ni prata med skolan och fråga hur chanserna att komma in ser ut för honom att komma in.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin