Hur blir jag tulltjänsteman?

04 jan 2023
FRÅGA
Jag vill bli tulltjänsteman och jag går i industritekniska och jag undrar om jag måste lägga till kurser för att nå kraven för att bli tulltjänsteman

Svar:

05 jan 2023

Hej,

Vad roligt att du vill bli tulltjänsteman! För att arbeta som tulltjänsteman så krävs det att man söker jobben och utbildas inom Tullverket, där sker utbildningen på plats. Det är vanligt att man samtidigt som detta blir anställd som aspirant. Inom Tullverket finns det två arbetskategorier som man kan arbeta inom: Effektiv handel och Brottsbekämpning. Utbildningarna är olika långa och har olika behörighetskrav. 

Effektiv handelsutbildningen är på ca 6 månader och för att kunna arbeta inom detta område behövs det oftast examen, eller högre studier från universitet/högskola/YH/KY. Ibland kan det dock räcka med en viss arbetslivserfarenhet. Brottsbekämpningsutbildningen är däremot på 12 månader och där krävs det att man tar examen från en 3-årig gymnasieutbildning. Sedan behövs det godkända betyg i Svenska/svenska som andra språk 3, Engelska 5, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 och Matte 1a/1b/1c. Till sist är det ett krav att man har bilkörkort samt två års arbetserfarenhet. Här kan ni läsa mer om yrket, behörighetskraven och vilka program som kan vara bra att välja: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/tulltjansteman-11902. Ni kan även läsa mer direkt på Tullverkets hemsida.

Prata med din skola så kan de hjälpa dig titta på om det är några kurser du behöver lägga till.

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin