Jobba med missbruk

24 dec 2022
FRÅGA
Hej!
Jag har en fråga angående ett yrke ifall man kan utbilda sig inom det.
Jag har länge funderat på om det finns ett yrke där man jobbar på ett rehabiliteringscenter för missbrukare (droger, alkohol). Har försökt att Googla mig fram men har inte fått några svar. Så jag vänder mig till er; finns det en sådan utbildning och hur länge varar den? Måste man gå då på högskola eller uni?

Tack på förhand!

Svar:

28 dec 2022

Hej,

Vad roligt att du hittat något du vill jobba med! Du kan exempelvis utbilda dig till alkohol- och drogterapeut, behandlare eller KBT-specialist inom missbruk. 

De flesta utbildningarna eller kurserna bedrivs av yrkesskolor men det finns också yh-, folkhögskole-, universitets- eller högskoleutbildningar som är olika långa och bedrivs både på hel-, halv- eller deltid.

En del utbildningar är inriktade på specifika behandlingsmetoder, som till exempel KBT eller 12-stegsprogrammet, eller de vanligaste missbruken, det vill säga droger eller alkohol. Det finns också de utbildningar som är bredare och där du kommer att få lära dig bland annat hur man kan förebygga ett beroende samt hur fysiska, sociala och psykiska omständigheter kan påverka och bidra till att människor hamnar i ett beroende från första början.

Du kan hitta några utbildningsalternativ här: https://www.studentum.se/utbildning/utbildning-missbruk-beroende.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin