Vilket gymnasieprogram ska jag gå?

22 nov 2022
FRÅGA
Hej! Jag ska börja i gymnasiet till hösten och jag är osäker på vilken linje jag ska gå då jag har väldigt olika intressen. Just nu funderar jag mest över teknikprogrammet med inriktning bild och form eller informations och medieteknik eller hantverksprogrammet med inriktning textil design. Jag funderar på teknikprogrammet eftersom jag tycker att No-ämnena är roliga och för att jag gillar att vara kreativ och skapa. Jag är också lite intresserad av spelutveckling/spel design. Jag har dock ett större intresse för att sy och designa kläder än vad jag har av teknik och programmering. Costume Design skulle vara ett yrke som jag skulle gilla att ha men jag vet inte om jag har vad som krävs för att lyckas. Jag vet att det är mer konkurrens på arbetsmarknaden inom kläddesigns branschen samt att det oftast är sämre betalt än speldesignsbranschen, vilket gör att teknik känns säkrare då jag inte skulle ha någon backup-plan om jag inte lyckas som Costume designer. Just nu lutar jag mot att välja teknik och sedan läsa ett års mönsterkonstruktion efter gymnasiet för att ha behörighet till designhögskolor såsom Beckmans, men jag vet om teknik är rätt för mig då mitt intresse för teknik inte är så jättestort. Hur stort intresse av teknik behöver du ha för att teknik ska vara "rätt" linje för dig? Vad skulle du ha valt om du var i min sits?

Svar:

28 nov 2022

Hej,

Vad bra att du funderar på ditt gymnasieval! Försök gärna att bilda dig en egen uppfattning om Teknikprogrammet. För det första kan du se exakt vilka kurser som ingår längst ner på den här sidan: https://www.gymnasium.se/sok/teknikprogrammet. Då vet du exakt hur många teknikkurser det handlar om. I allmänhet så är en gymnasieutbildning alltid bred och generell med några få kurser som skiljer det från andra gymnasieprogram.

Sedan är det bra om du kan kontakta skolorna du är intresserad av, ställa frågor, gå på öppet hus och gärna också be att få komma som "elev för en dag". Som elev för en dag får man vara med i en klass under en vanlig dag på programmet och då blir det lättare att föreställa sig hur det skulle kunna vara.

Ingen kan veta i förväg vad man kan kommer att tycka om nånting, men att du är motiverad är en bra början. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin