Vad är skillnaden på Komvux och Folkhögskola?

10 nov 2022
FRÅGA
Hej!
Jag har några funderingar gällande vad jag ska göra efter gymnasiet då jag går sista året nu.

Jag har funderat på att plugga i komvux då jag har inte behörighet till matematik 1. Men jag vill veta vad skillnaden är mellan komvux och folkhögskola? Och vilken är bättre?
Dessutom vet jag att jag måste beställa gymnasieexamen med hjälp av en syv om jag nu väljer att plugga vidare till komvux men jag vill veta om det kommer kosta något?

Mvh/

Svar:

10 nov 2022

Hej,

På Komvux kan du komplettera dina betyg med ämnen som du saknar helt, men även läsa upp ämnen som du redan har betyg i och som du vill höja.

På allmän kurs på Folkhögskola kan du däremot bara läsa in och upp kärnämnen/gymnasiegemensamma ämnen som till exempel svenska, matematik och engelska. Du kan alltså inte läsa andra kurser utöverkärnämnen/gymnasiegemensamma. En fördel med allmän kurs är att samtidigt som du läser in betyg kan du även fördjupa dig i ett ämne som du gillar. Allmän kurs har nämligen olika inriktningar. 

Om du inte har gått klart gymnasiet kan du gå allmän kurs på gymnasienivå. Då får du motsvarande gymnasiekompetens och grundläggande behörighet för att studera vidare på yrkeshögskola, högskola och universitet.

Inget av alternativen kostar något och man får alltid en studieplan som leder till gymnasieexamen.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin