Vad är behörighetskraven till utbildningen?

20 okt 2022
FRÅGA
Hej jag vill ha så många val bland högskolor som möjligt i gymnasiet. De flesta yrken som jag vill bli, bland annat arkitekt och ingenjör passar bättre med natur eller teknik programmen men jag vill gärna ha samhällslinjen. Jag frågar om vilka ytterligare ämnen jag behöver ta för att bli behörig till dessa andra yrken

Svar:

24 okt 2022

Hej,

Om du vill bli arkitekt kan du efter gymnasiet välja att läsa ett renodlat arkitektprogram, ett civilingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur eller ett byggnadsingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur. 

Beroende på utbildning kan kraven variera så kom ihåg att du måste kolla med respektive högskola/universitet som du vill gå på! Men här är ett exempel: för arkitektutbildningen på KTH i Stockholm, Chalmers i Göteborg, Lund och UMA i Umeå är behörighetskraven: Matematik 3b alternativt 3 c, Samhällskunskap 1 b alternativt 1a1+1a2, Naturkunskap 2 (kan ersättas med Kemi 1 samt Fysik 1).

Det finns olika inriktningar inom Ingenjörsyrket men de flesta har behörighetskravet Fysik 2, Kemi 1 och Matte 3c. Ibland kan det även behövas Matte 4. Men kolla gärna själv på de utbildningar du vill gå på högskolornas egna hemsidor. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin