Hittar inte gymnaiseplats

17 okt 2022
FRÅGA
Hej! Jag har sagt upp min plats på mitt nurvarande gymnasium eftersom jag inte alls känner mig trygg där och det blir för mycket frånvaro.Har skrivit till massa skolor och olika linjer men ingen har en plats kvar då jag har underkänt i grundskolematte.så om jag ställer mig i reservkö nu kan jag fortfarande få en plats även om jag sagt upp min plats på mitt nurvarande gymnasium?
Hur länge kan jag vänta på att få reservplats på ett gymnasium innan det blir försent? Har verkligen gjort allt jag kunnat för att få en plats men ingen vill ta emot mig.
Mvh

Svar:

18 okt 2022

Hej,

Vad tråkigt att du inte hittat en plats! 

Om man inte kommit in på gymnasiet i slutantagningen så står man fortfarande i kö i reservvalet. Under reservantagningen till gymnasiet tas elever in till de platser som blivit lediga när andra elever tackat nej eller blivit uppflyttade till högre rangordnat val. Du kan läsa mer om hur det går till här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagning-gymnasiet-2311.

Man kan också göra ett sent val om du känner att du behöver lägga till fler alternativ för att öka chanserna. Då skickar man in en sen ansökan med nya val som prövas. Om man skickar in en sen ansökan kommer dock denna att behandlas som sen och man kan endast erbjudas platser om det finns lediga platser, alltså hamnar man längst ner på listan och konkurrerar inte med sina betyg på samma sätt som tidigare. På ditt antagningskansli kan du läsa mer om sen ansökan och hitta blanketterna. Här finns en lista på alla antagningskanslier och du kan hitta den som gäller för din kommun: http://antagningskanslier.se. 

Stort lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin