Hur blir jag psykolog?

14 sep 2022
FRÅGA
Hej, jag ska börja gymnasiet nästa år och har planer att efter det vidareutbilda mig till psykolog. Jag kan tänka mig att fortsätta ha moderna språk även i gymnasiet om jag absolut måste, men skulle helst inte ha det då jag finner det relativt svårt och tråkigt. Jag undrar då om det är obligatoriskt att ha moderna språk för att komma in på psykolog linjen i universitetet? Och om inte, finns det några kurser (som inte är moderna språk) som jag kan ta istället för att tjäna den merit jag skulle förlora genom att skippa språk kurserna? (Engelskan har jag inga problem med, det är bara moderna språk)

Svar:

15 sep 2022

Hej,

Vad roligt att du är intresserad av psykologi!  För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Du får den behörigheten direkt av Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet, Ekonomiprogrammet, Estetiska programmet och Samhällsvetenskapsprogrammet.

Antagningspoängen brukar ligga högt för psykologiprogrammet. Exakt hur hög den brukar vara på den skola du vill gå kan du leta på här: https://statistik.uhr.se/. Som referens angående betygen kan du tänka att om man har 22,5 poäng som är max betyder det att man har A i alla ämnen plus högsta meritpoäng som är 2,5.

Det betyder att det är bra om du kan få full meritpoäng från gymnasiet. Du behöver inte få den från språk utan kan läsa engelska och matte istället . Men planera det med din gymnasieskola så att du vet att du får de kurser du behöver.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin