Svara på vår undersökning gymnasievalsrapporten och ha chans att vinna biobiljetter! 📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir jag läkare?

21 jun 2022
FRÅGA
Hej! jag har just nu slutat 8an och ska börja 9an till höst och vet att jag vill jobba inom området läkare men undrar om jag måste gå natur för att bli de eller om ekonomi juridik funkar lika bra f-r hade tänk mig att gå de om de går annars blir de natur tillslut ändå. natur känns lite för mycket för mig ligger ungefär på 260 merit och ska satsa allt i 9an men kommer inte orka gå natur :D

Svar:

22 jun 2022

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Det är bara Naturvetenskapsprogrammet som ger dig den behörigheten så väljer du ett annat program måste du komplettera efter gymnasiet.

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng så det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. Ett alternativ till höga betyg är att istället få ett högt resultat på högskoleprovet. Men högskoleprovet ersätter inte behörighetskraven.

Det du inte läst under gymnaiset kan du läsa på Komvux, alternativt kan du gå ett naturvetenskapligt basår.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin