Hur väljer jag yrke?

01 mar 2022
FRÅGA
Hej!
Jag är 21 gammal, jag kom till Sverige 1 år och 5 månader sedan. Jag har klart grundläggande del kurs 4 på svenska och jag ska försätta på svenska . Jag har skickat mitt betyg till bedömning därför jag har klart gymnasiet i mitt hemland och jag fick resultat att jag ha fysik 1a matta 2a naturkunskap 1b Arabiska 7 historia 1b samhällskunskap 1b och jag gjorde nivå test och jag fick resultat att jag är grundläggande del kurs 4 på engelska. Frågan är jag vet inte vad jag ska försätta med för yrke? Jag vet inte vad är ett yrke som passar till mig? Vad jag behöver om jag vill bli läkare eller något i vård?

Svar:

02 mar 2022

Hej,

Vad bra att du funderar över vad du vill göra! Det kan vara en lång process att komma fram till vilken utbildning och vilket yrke som passar en. Jag rekommenderar att du pratar med en studie-och yrkesvägledare om detta personligen men jag ska försöka beskriva hur processen att komma fram till vad du vill skulle kunna se ut.

 Du bör bland annat fundera på hur du är och vad du vill ha ut av ett arbete så att du känner till det du behöver veta om dig själv för att kunna göra ett bra val.  Nästa steg blir att läsa på om vilka utbildningar och yrken som finns. Alltså vilka är alternativen som du kan välja mellan. 

Det kan vara en bra början att söka på vad som finns på de orter du kan tänka dig att studera på. Till en början är det bra att vara så öppen som möjligt och överväga det mesta.  Du kan spara alla utbildningar som låter intressant i en lista. När du gått igenom alla utbildningar tittar du närmare på programmen du har på din lista. Läs på mer om dem och kolla upp deras lönestatistik och framtidsprognos. Det gör du här: http://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/.

Sedan kan du börja utesluta utbildningar som du inte tycker passar dina krav. Tillslut borde du ha några få alternativ kvar och då sätter du dig in så mycket du bara kan i dessa utbildningar och yrken. Du kan då ta kontakt med utbildningsanordnaren och ställa frågor, prata med folk i branschen, be om att få "jobbskugga" någon osv. 

Om du ägnar lite tid åt att fundera och tar ett steg i taget kommer du förhoppningsvis fram till ett val till slut. Och om du har ägnat tiden åt att fundera och läsa på så kan du också vara ganska säker på att du tagit ett välgrundat beslut som du tagit ansvar för själv och det kan hjälpa dig inför framtida viktiga beslut. 

Kom ihåg att nya beslut kan behövas tas om och om igen i takt med att man själv utvecklas och omgivningen förändras så när man tagit ett beslut får man alltid vara en aning öppen för att beslutet kan behöva ändras under tidens gång. 

Lycka till med ditt val!/ Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin