Hur får jag A i alla ämnen på gymnaiset?
När jag gjorde en liten betygsnittscheck såg det ut som att det blir mellan 19.90 och 20.30, vilket kanske inte är jättedåligt, men det är dåligt för mig. Jag mår helt ärligt hemskt av det. Min skolas SYV säger att jag kan gå om ettan, men jag undrar om det är helt ok att jag gör det?
Hur mycket bör man plugga om dagen för att kunna nå alla A (eller åtminstone minst 22 poäng?)
Svar:
Hej,
Vad tråkigt att du inte fick det betyg du ville ha! Det låter dock som att det går väldigt bra för dig i skolan överlag och att gå om hela ettan är troligtvis inte det bästa alternativet för dig. Det är rektorn som avgör om man ska gå om ettan och det som krävs för att få gå om ett helt läsår är att man har underkänt i flera ämnen och att man har stora svårigheter att hänga med i undervisningen.
Andra alternativ som troligen passar dig bättre är att göra en prövning i den kurs du vill höja betyget i. Prata med din skola om möjligheten att göra det under gymnasietiden. Går inte det kan du göra det på Komvux efter gymnasiet. Det kostar alltid att göra en prövning för att höja ett godkänt betyg men det är ett vanligt sätt att höja sina betyg så man kommer in på den utbildning man vill gå.
Det finns inget generellt råd kring hur mycket man måste plugga för att få A i ett ämne men prata med din mattelärare om vad just du behöver förbättra. Det är ju dock viktigt att tänka på sin hälsa också så att man inte pressar sig för hårt. Du ska inte behöva må dåligt hela din gymnasietid över dina betyg. Då är det viktigt att du pratar med skolans kurator eller psykolog om vad du kan göra för att hitta en bra balans.
Många mår bra av att vänta lite med att börja högskolan direkt efter gymnasiet och många behöver läsa upp betygen innan de kan komma in där de önskar. Att vänta en termin eller två och att prioritera sin hälsa är kanske inte fel innan man börjar på en ny krävande utbildning. Men det är upp till dig hur du vill göra. Diskutera gärna studiealternativen med din studie-och yrkesvägledare i skolan och ditt mående med skolans kurator eller psykolog.
Lycka till! /Petra,SYV
Hitta en gymnasieskola du är intresserad av
Gör en intresseanmälan
Skolan kontaktar dig med mer information