Söka fri kvot

23 jan 2022
FRÅGA
Hej,
Min son som är 16 år går i åk 9 och ska göra gymnasieval. Han har valt att söka sam sam på några gymnasium i ******.
Sonen har en grav dyslexi och nedsatt arbetsminne och är utredning skedde dels i åk 3 samt åk 8. Han har även astma.svår eksem som behandlas med ljusterapi. Pandemi har försvårat för elever med funktionsnedsättningar och det har varit näst omöjligt pga distansundervisningen tillgodose sonens bästa samt behov för få en god undervisning. Det är nog trugas för honom i skolan när pandemin inte fanns.
Det finns något som heter fri kvot och det ska vi även pröva eftersom sonen söker till en gymnasieskolan där hans meritpoäng inte räcker.Den skolan är till fördel då de dels har mycket grupparbete,rollspel,semenarium men även kunskapstest.
Min son hur det går till väga samt vilka kriterier som ska uppfyllas? Skolan som han ska söka till är en kommunal och undrar då om man har med ett barnaperspektiv är man söker fri kvot .Barnkonventionen är lag sedan 2020 .
Tacksam för all tips och hjälp för att hjälpa min son som ska processa fri kvot med sin lärare.
Allt gott!

Svar:

26 jan 2022

Hej! 

Skolan behöver stå bakom ansökan för att ni ska kunna söka via fri kvot. Som jag har förstått det så behöver elevens situation vara tillfällig för att fri kvot ska kunnas utnyttjas och jag är osäker på om dysleksi räknas i sånt fall, däremot så har pandemin tillfälligt försvårat studierna så det kan kanske väga in i bedömningen. Samtala med skolan för att se vad de säger om möjligheten att söka via fri kvot! Ta även hjälp av syv på skolan för att undersöka alternativa vägar som kan fungera. 

Vänliga hälsningar 

Cecilia syv 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin