Vilket program är rätt för mig ?

14 jan 2022
FRÅGA
Hej,

Jag är en tjej i årskurs 9 som snart måste välja gymnasium. Jag har funderat mycket över vilket program jag vill gå, men vet trots det inte vad jag ska välja. För mig står det mellan naturprogrammet eller samhällsprogrammet. Jag är mer intresserad av samhälle beteende än de andra samhällsinriktningarna (om jag väljer samhälle). Jag vet inte heller vad jag vill jobba med när jag blir äldre, utan skulle kunna tänka mig en hel del faktiskt. Jag har dock en hög merit (335), och har lätt för de mesta ämnena. Det ämne jag tycker är allra roligast utav kärnämnena är svenska, och har nog alltid tyckt så. Engelska tycker jag också är helt okej. SO och NO ämnena har jag lätt för, men tycker inte något av dem egentligen är speciellt roligt. Matte är kanske inte det roligaste jag vet heller, men jag har även A i matte. Eftersom att man får lika mycket svenska i både natur- och samhälls-/programmet, är alltså det inget avgörande för mig.

Det som oroar mig med natur är att det ska bli för mycket för mig, och att det ska bli väldigt stressigt eller matten för svår. Jag vet redan nu att jag är en person som lätt blir stressad av skolarbete, men jag brukar ändå klara av det i slutändan. Så hur svårt är egentligen naturprogrammet?

Skulle jag däremot välja samhällsprogrammet, så är jag orolig för att missa möjligheter till olika yrken, som jag får om jag väljer natur. Jag vet att naturprogrammet är det program som håller flest ”dörrar öppna”, och därför känns det som en fördel. Om jag väljer samhälle har jag förstått att jag inte direkt efter kan bli t.ex. läkare, som är ett yrke jag absolut kan tänka mig. Jag vet att man kan läsa kurserna som krävs för att blir läkare efter gymnasiet om man väljer samhälle, men att det kommer ta något extra år.

Det sista som gör valet extra svårt för mig är att jag funderar på att om jag väljer naturprogrammet, så skulle jag vilja gå det med inriktning musik (särskild variant), eftersom att jag själv spelar ett instrument och har gjort det i 5 år. Går man detta programmet får man både spela i band (det har jag gjort tidigare), samt undervisning av musik på andra sätt. Musik är trots allt mitt absoluta favoritämne i skolan. Det finns dock inte något program som har samhälle-musik, där jag bor, som hade varit mitt val om jag velat gå samhälle. Vad jag menar är alltså: att jag verkligen skulle vilja ha musik i gymnasiet, men då måste jag gå naturprogrammet, vilket jag är orolig för. Jag skulle såklart kunna lägga till musik som ett ämne i mitt individuella val om jag går samhällsprogrammet, men det skulle vara så roligt att få mer musik än så.

Hur svårt är egentligen natur? Eller borde jag välja samhälle för att inte riskera att svämmas över av skolarbete? Jag tycker trots allt att det låter spännande att gå samhällebeteende och få ha ämnen som psykologi och filosofi.

Jag har även koll på att det finns ett Natursamhällsprogram, som jag förstår är lite av en mix av de båda programmet med 1 naturvetenskapligt ämne, geografi och samhällsvetenskap. Men jag vet inte om geografi och samhällskunskap är det jag främst ”vill ha” av samhällsprogrammet egentligen.

Jag hoppas verkligen kunna få lite vägledning i alla fall. Mvh anonym


Svar:

25 jan 2022

Hej! 

Kom ihåg att du är inte ensam om att känna dig orolig och stressad inför gymnasievalet och det finns hjälp att få, våga utnyttja din rätt till vägledningssamtal hos syv på din skola. 

Att trivas på sin skola/utbildning är otroligt viktigt för att hela kroppen ska få må bra. Finns det möjlighet att göra besök på de olika programmen för att få en känsla för de på plats ? Ett besök skulle kanske kunna hjälpa dig ta ett beslut då du kan bilda dig en uppfattning om hur stressen skulle kunna yttra sig på natur. 

Jag märker när du skriver att du har mycket information om gymnasiet, individuella val osv men kom ihåg att skulle du sakna någon kurs efter gymnasiet kan du alltid läsa in den på komvux. Gymnasievalet är ett viktigt val men det sätter inte ramarna för hela livet det finns chans att ångra sig. 

Gymnasiet är inte bara en tid av råplugg utan också en period i livet som ska vara rolig och givande. Hur du än väljer att göra så hoppas jag att det kommer bli bra för dig och att du blir nöjd med ditt val! 

Vänliga hälsningar 

cecilia, syv 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin