Hej, hur kan jag lägga upp mina studier utan gymnasiebehörighet?

04 jan 2022
FRÅGA
Hej !

Jag har lyckats med bravaden att vara helt utan gymnasiebetyg från dem två sista gymnasieåren, då jag bott i utlandet och mina studieår därifrån kan icke tillräknas.
Vid en avancerad ålder av 35 år har jag dock lyckats med 19 års arbetslivserfarenhet, även i ledande roller i chefsposition.
Har även lyckats mygla mig in i flertalet utomstående kurser inom engelska / psykologi i en omfattning om 30 hp.
Kruxet ligger nu i att jag vill påbörja YH-utbildning inom programmering, där kutym och krav är att man besitter en gymnasiekompetens, alternativt vissa kurser inom engelska samt matematik eller båda dessa kurser samt ordinarie gymnasiekompetens, oklart vilket.

Fråga som lyder : Kan jag på något viss förskaffa mig med gymnasiekompetens såvida att jag kan komma in på tidigare nämnda utbildningar, utan att gå på komvux i all evighet och således tvingas vidare prokrastinera mina "riktiga" studier ?
Är högskoleprovet enda utvägen om man inte vill börja planlägga högre studier i samband med pension ?

Tack /
Med vänlig hälsning

Svar:

04 jan 2022

Hej! 

Om du gått gymnasieutbildning utomlands kan du alltid vända dig till UHR för att göra en bedömning av din utbildning och se vad den kan tillgodoräknas som. Den behöver inte gå förlorad. Men det kanske du redan har prövat. Annars så finns möjligheten som jag absolut tycker att du ska kolla in! 

Det finns något som kallas Reel kompetens, vilket är att du kan tillgodoräkna dig kunskap från annat eller arbetslivserfarenhet som kan påvisa att du uppnår kraven för att kunna söka utbildningen. Dock är det skolan som avgör och tar beslutet om du uppnår kraven. Du behöver då kontakta skolan på egen hand och se hur de ser på din kompetens. 

Gällande högskola och universitet krävs som sagt grundläggande behörighet samt särskild behörighet för vissa utbildningar. Även där kan det finnas möjlighet med reel kompetens men inte i samma utsträckning. Du kan inte göra högskoleprovet om du inte har behörigheten med dig. Provet ersätter inte en gymnasieexamen utan är till för att höja dina chanser med redan befintlig behörighet men att betygen inte räcker till. 

Du kan kontakta Komvux i din hemkommun och prata med studie- och yrkesvägledare för att se vad du har med dig från gymnasiet och vad du skulle behöva läsa till för att uppnå grundläggande behörighet. Du kan själv lägga upp din tempo och studietakt som passar dig. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin