Behöver man läsa upp naturkunskap 2 för att läsa till sjuksköterska eller hur fungerar det?

09 dec 2021
FRÅGA
Hej! Jag funderar att söka till vård och omsorgs programmet för att sedan söka vidare till sjuksköterska på universitetet. För att kunna söka till universitetet så behöver man behörighet i naturkunskap 2. Hur går det till då man endast läser naturkunskap 1a1? Behöver man läsa upp naturkunskap 2 eller hur fungerar det?

Svar:

17 dec 2021

Hej!

Vad roligt med sjuksköterska! 

Precis som du säger så behöver du särskilda kurser för att kunna söka till olika utbildningar. För Sjuksköterskeprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Matematik 2a/b/c, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1b (alt. 1a1+1a2). 

Om du går Vård- och omsorgsprogrammet som är ett yrkesförberedande program behöver du även lägga till kurser för att få grundläggande behörighet med dig efter gymnasiet. Du behöver lägga till Engelska 6 och Svenska 3. Utöver det behöver du lägga till Matematik 2, Samhällskunskap 1a2, Naturkunskap 1a1 och Naturkunskap 2. Det finns skolor som har kurspaket så de som går VO läser och kan tillgodoräkna kurser som Naturkunskap 2. Du kan lägga till kurser i ditt individuella val och programfördjupning. 

Önskar du få med dig rätt behörighet är det viktigt att du tidigt när du börjar gymnasiet flaggar för detta och pratar med dig studie- och yrkesvägledare på skolan där. 

Här kan du läsa mer om att bli sjuksköterska: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/sjukskoterska-11189 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin