Ger moderna språk mer poäng än styrketräning?

06 dec 2021
FRÅGA
Hej!
Jag går förstå året på naturvetenskapliga programmet och tänker nästa år välja inriktningen natur-natur. Men sen ska man också välja ett individuellt val vilket är det jag funderar över. Vår SYV visade idag några IV val och det såg jätte kul ut. Men sen så sa hon nånting om att välja till moderna språk om man valt fortsättning ger mer poäng. Så jag undrar om att välja moderna språk 4 och 5 ger mer poäng än exempelvis styrketräning?
Samt hur mycket kommer det påverka? Mina tankar har gått till att förmodligen plugga vidare till vetrinär. Vill hellre välja något annat roligare IV val än moderna språk men är orolig att det kommer påverka min chans i framtiden att plugga till vetrinär.

Svar:

13 dec 2021

Hej! 

Vad spännande med veterinär! För att bli behörig till Veterinärutbildningen krävs grundläggande behörighet + Matematik 4, Fysik 2, Kemi 2 och Biologi 2. Dessa kurser från du genom ditt gymnasieprogram och om du väljer inrikting natur-natur. 

Sedan till meritpoäng. Du får poäng för alla kurser du läser men du kan få ytterligare poäng för Moderna språk, Engelska 7 och Matematik över behörighetsgränsen (Matematik 5 i ditt fall). Meritpoäng blir som extrapoäng när du söker vidareutbildning. Exempelvis så är det högt tryck på Läkarprogrammet, tandläkarprogrammet och veterinärprogrammet. Då krävs ofta att du har A i alla ämnen och full meritpoäng för att kunna konkurrera om en plats. 

Läser du ett annat individuellt val får du poäng för kursen och betyget, men du får inte meritpoäng om du inte gått en kurs som ger meritpoäng. Exempelvis får du betyg i styrketräning men du får inte meritpoäng för den kursen. 

Här kan du läsa mer om meritpoäng: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/hogskolebehorighet-meritpoang-1107 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin