Hur söker jag till polisutbildningen och vad krävs?

22 nov 2021
FRÅGA
Hej, jag går mitt andra år (naturbruksprogrammet) inriktning trädgård
Jag har nu länge funderat på om jag kan plugga till polis efter gymnasiet, jag har lagt till engelska 6 och svenska 3 för att få högskolebehörighet, vart ska jag söka och kan jag det?

Svar:

29 nov 2021

Hej! 

För att bli behörig Polisutbildningen krävs Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b (eller 1a1+1a2) och Historia 1b (eller 1a1+1a2). Utöver detta tillkommer även fler krav man måste klara av. Tillexempel finns det medicinska, psykologiska och fysiska krav. Då kan det handla om syn- och hörselkrav, muskelstyrka och simkunnighet. Man måste även vara minst 18 år gammal för att kunna söka.

Efter att du lagt till Engelska och Svenska har du uppnått grundläggande behörighet. Du behöver då även läsa till Samhällskunskap 1a2 och Historia 1a2 då de inte ingår i ditt program.

Du kan söka till polisutbildningen under hela året. Ansökan gör du på Plikt- och prövningsverkets webbplats. De hanterar antagningsprocessen på uppdrag av polisen. Det är även på Plikt- och prövningsverket som du genomför testerna och undersökningarna vid den medicinska och psykologiska prövningen.

Här kan du läsa mer: https://polisen.se/om-polisen/bli-polis/ansoka-till-polisutbildningens/ 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin