Kan man komma in på universitet med lägre betyg?

05 nov 2021
FRÅGA
Hej, denna fråga är kanske mer relaterad till universitet än gymnasium. Jag undrar om när man går ut gymnasiet med medelmåttiga betyg dvs utan några f, och att man är behörig till en särskild utbildning. Om man söker in till denna utbildning, säg exempelvis att man har 12,5 i betygsnitt. Om det är mindre förstahandsval sökande än platser tillgängliga kan man komma in eller finns det en betygsgräns, dvs att dem anser att 12,5 är för lågt. Vet iallafall att i gymnasieantagning kommer vem som helst in om platserna är fler än sökande så länge man har behörighet. Tack på förhand.

Svar:

14 nov 2021

Hej! 

Antagningen till högskola avgörs på liknande sätt som gymnasiet. Antagningsgränserna till högskoleprogram och kurser styrs av hur många som söker så är det mycket lägre antagningspoäng för de utbildningar som har mindre sökande. Det är därför antagningspoängen kan ändras efter varje antagning, då antalet sökande varierar och vilka betyg de som kommer in har. 

Ett sätt att öka sina chanser för antagning är också att göra högskoleprovet. Detta kan ge dig bättre chanser att bli antagen till en utbildning om du får bra resultat på provet. 

Antagningsstatistik hittar du här: https://www.uhr.se/statistik 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information