Vill plugga upp mina betyg för Läkarprogrammet

03 nov 2021
FRÅGA
Hej! Det är så att jag gick samhällsvetenskapsprogrammet på Jensen gymnasium med kriminologi som inriktning, tog studenten men fick ingen examen och har inte så bra betyg, då jag aldrig var insatt i skolan för jag inte hade några mål, nu är jag 20 år och kom på att jag vill plugga till läkare. Jag undrar då ifall det går, tänkte då läsa upp betygen på komvux även ta högskoleprovet om det krävs, och jag undrar då vad för kurser jag ska läsa samt hur jag ska gå till väga, hjälp?

Svar:

13 nov 2021

Hej! 

Vad spännande med läkare!

För att komma in på Läkarprogrammet krävs Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 samt Matematik 4.

Grundläggande behörighet innebär att du har godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1, 2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 & 3, Engelska 6 och Matematik 1.

Du kan göra prövning på Komvux i de kurser du redan har betyg i för att höja betygen. Det innebär att du läser in kursen på egen hand och sedan tentar av den i form av ett slutprov, vanligtvis ett muntligt och skriftligt prov. Varje provtillfälle kostar 500kr. Här kan du läsa mer om prövning: https://allastudier.se/tips-o-fakta/hoj-betygen-genom-provning-16814 

Även de kurser du saknar för behörigheten kan du läsa upp på Komvux. Du ansöker till Komvux genom vuxenutbildningen i din hemkommun. Information om hur du går tillväga hittar du på din kommuns hemsida. Vuxenutbildningen har även studie- och yrkesvägledare du kan ta hjälp av och lägga upp din studieplan. 

Bra att veta är även att konkurrensen är hård på Läkarprogrammet. Antagningspoängen ligger nästan alltid på 22,5. Vilket innebär att du behöver fullmerit på 2,5 samt A i alla ämnen. 

Lycka till! / Hannah, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin