Komplettera betyg för juristprogrammet

30 sep 2021
FRÅGA
Hejsan,

Jag tänkte börja på komvux och har 13,6 i merit och gick estetiska programmet. Jag vill bli jurist eller advokat men har inte tillräckligt merit. I vår tänkte jag göra högskoleprovet för att öka min chans att komma in. Jag skulle vilja höja min merit till 20 men vet inte vilka ämnen jag ska komplettera med. Vad har ni för förslag?

Svar:

21 okt 2021

Hej! 

Spännande med juristprogrammet! Som du själv nämner så är högskoleprovet ett bra sätt för att öka sina chanser till att bli antagen. Vid antagning utgår skolorna från urvalsgrupper, vilket innebär att du söker med ditt bästa betyg. Det innebär att du antingen söker med gymnasiebetyg eller högskoleprovet. 

Vill du istället läsa upp kurser på Komvux rekommenderar jag dig till att se vilka kurser du behöver eller eventuellt saknar från att vara behörig. För att bli antagen på juristprogrammet behöver du ha grundläggande behörighet, Historia A och Samhällskunskap A eller Historia 1b alt 1a1+ 1a2 och Samhällskunskap 1b alt. 1a1 + 1a2 (detta kallas områdesbehörighet 1 eller A1). Här kan du läsa mer om juristutbildningen: https://www.studentum.se/utbildning/juridikutbildningar?q=juristprogrammet 

Lycka till! / Hannah, SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information