Hur blir jag IT-arkitekt?

31 aug 2021
FRÅGA
Hej! Jag har några frågor om teknikprogrammet och undrar om ni kunde hjälpa mig och svara på de. Jag vill gärna bli It - arkitekt. Men problemet är att jag inte vet vilken linje jag ska välja att gå på. Kan jag gå på samhällsvetenskap? Eller måste jag gå på teknikprogrammet? Jag älskar alla SO ämnena därför tänkte jag gå samhällsvetenskap. Men kan den linjen ge mig den utbildningen jag behöver för att bli It - arkitekt?
Om jag nu behöver gå på teknikprogrammet är det mycket matte där? Matte är inte en av mina bästa egenskaper men inte heller en av de sämsta. Jag ligger på ett C just nu, men är vettskrämd för matten i teknikprogrammet.
Jag har kollat på vilka ämnen som finns på båda linjerna och de har nästan samma ämnen. Skillnaderna är naturkunskapen, historia och matten. På SAM står det att den bara har matte 1b och 2b. Medans på TE står det att den har matte 1c, 2c och 3c. Vad jag har fått reda på är matte c svårare än matte b.
Min fråga är nu kan jag fortfarande bli It - arkitekt om jag inte går på teknikprogrammet eller måste jag gå på teknikprogrammet?

Jag är väldigt tacksam att ni tog er tiden att läsa detta och hoppas att ni kan hjälpa mig.
// Mvh

Svar:

01 sep 2021

Hej,

Det vanligaste sättet att bli IT-arkitekt är att läsa en högskoleutbildning med datainriktning, till exempel en systemvetenskaplig utbildning eller någon civilingenjörsutbildning med datainriktning. Behörigheten beror på vilken utbildning du väljer men ett bra val av gymnasieprogram är därför att läsa ett högskoleförberedande program som till exempel Naturvetenskapsprogrammet eller Teknikprogrammet.

Går du något annat program behöver du kolla med skolan om det är möjligt för dig att välja till allt du behöver. 

Det är mycket matte på Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet men det går inte att undvika matten om det krävs för den utbildning du vill gå. Så det blir ju ingen större skillnad om du väljer att lägga till matten på ett annat program.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information