Visa gymnasium.se som: Mobil

Ska jag ge upp på gymnasiet?

11 jun 2021
FRÅGA
Hej, jag är 16år och ska börja på IM efter sommarlovet. Jag pallar inte me de och vill skita i allt för att de finns ingen anledning och de känns som att jag har gått i grundskolan helt i onödan och de har vart as jobbigt i skolan pga min adhd och mina skrivsvårigheter och sånt. Går de att hoppa av allt och hur ska jag göra så att jag slipper gå på Im, vill verkligen inte gå där när jag vet att alla mina kompisar har kommit in. Känner att de inte spelar nån roll va jag än gör så kommer jag misslyckas, vill bara va hemma och känner just nu att jag skiter i allt.

Svar:

11 jun 2021

Hej,

Ge inte upp än! Gymnasiet, även IM, kan bli helt annorlunda än grundskolan så du förlorar inget på att testa. Ingen behöver gå gymnasiet men det är väldigt svårt att få jobb utan att ha gått gymnasiet så därför rekommenderas det verkligen.

Det är lättare om du kan välja ett program som intresserar dig, IM har ju olika inriktningar så jag vet inte vilken du ska gå. Men hursomhelst kan du iallafall fortsätta till ett program som du vill gå och det finns även lärlingsprogram för den som vill tillbringa största delen av sin skoltid på en arbetsplats istället.

Ta upp din ADHD och skrivsvårigheter med din nya skola så du vet vilken hjälp du kommer att få där och prata med skolans kurator om hur du mår och hur du känner inför att misslyckas. Många känner ibland att de vill ge upp men tillslut hittar man nya vägar fram. Kan du kontakta din kurator på grundskolan redan nu för att prata om det så rekommenderar jag verkligen det.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin