När får man streck i betyg?

18 jan 2021
FRÅGA
Hej!
Hösten 2020 sökte jag kursen Naturkunskap 2 på komvux och fick streck (-) som betyg, dock klarade jag alla prov och inlämningar på kursen utom en inlämningsuppgift. Dessutom har jag deltagit alla lektioner. Utifrån vad jag har läst och hört så sätter man streck (-) om det inte finns underlag för att bedöma en elevs kunskaper i en kurs, på grund av frånvarande.
Så mina frågor är: kan läraren ge mig streck (-) i Naturkunskap 2 trots att jag har 100% giltigt närvaro och klarat allt, utom en inlämningsuppgift (vill att han sätter F)? Kommer strecket att påverka mina möjligheter att studera vidare? Räknas denna kurs (Naturkunskap 2) som utökad kurs då den är utanför mitt programs 2500 poäng (Ekonomiprogrammet)?

Jätte tacksam för snabb svar!

Svar:

19 jan 2021

Hej,

Betygssättningen är något som du måste fråga din lärare om eftersom det är hen som har rätt att sätta betygen. Vanligen så är det så att om det inte finns underlag för att bedöma en elevs kunskaper i ett ämne, på grund av att eleven varit frånvarande, sätts inget betyg. Det markeras med ett streck (–) i betygskatalogen. Fråga din lärare om varför du fick ett streck istället för ett F.

Lycka till! /Petra,SYV