Hur räknas modersmål i grundskolan?

15 okt 2020
FRÅGA
Hej! Det har cirkulerat i min skola att modersmålsbetyget inte längre kommer räknas, dvs, att jag inte kommer kunna byta ut något av mina lägre betyg. Stämmer detta? (Jag går i nionde klass) Jag är medveten om att denna fråga kanske inte är särskilt relaterad till någon gymnasieutbildning, men visste inte annars var jag skulle fråga.

Svar:

15 okt 2020

Hej,

Vid ansökan till gymnasieskolan används de 16 bästa betygen i elevens slutbetyg från grundskolan för att räkna ut ett meritvärde. Har man läst ett modernt språk som språkval i grundskolan kan man räkna in ett 17:e betyg i meritvärde. Modersmål som språkval kan inte räknas som ett sjuttonde betyg och läggas på meritvärdet.

Lycka till! /Petra,SYV

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin