Visa gymnasium.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Kan jag byta gymnasieprogram?

22 maj 2020
FRÅGA
Hej! Mitt namn är Maja och jag går just nu mitt första år på gymnasiet. Jag går ekonomi och har snart gått hela första året (bara ca fyra veckor kvar till sommarlov). Jag har länge funderat på om jag inte hade velat gå teknik istället men har inte vågat byta då jag inte varit helt säker. Nu känner jag dock att det är teknik som jag vill gå och vill därför bytta linje. Problemet är bara att det inte finns teknik på min skola utan då måste jag söka till en annan gymnasieskola vilket dock inte är några problem för mig. Skulle det gå att byta trots att jag är så sent på det? Skulle jag sedan få byta så känner jag att jag gärna vill ha en nystart och då gärna gå om helt och då börja i ettan och inte hoppa in i tvåan. Går det om jag verkligen vill det? (Är medveten om att teknik och ekonomi har liknande kurser första året). En sista fråga, om jag sedan skulle få byta och gå ett år på teknik och sedan i slutet av teknik ändå skulle känna att ekonomi va rätt, sparas då de betygen jag fick på ekonomi så att jag isåfall skulle kunna hoppa in med tvåorna och läsa ekonomi igen. Förlåt för många frågor, vill bara veta vad som väntar mig ifall jag skulle byta. Är såå tacksam för svar💗 Mvh Maja☺️

Svar:

22 maj 2020

Hej Maja,

Det är upp till den mottagande skolan att avgöra om ett byte är möjligt. Det viktigaste är att det finns en plats ledig på det program man vill gå och att skolan är öppen för att fylla tomma platser. Sedan måste rektorn också bedöma det som möjligt att komma ikapp. Det vanliga är att man försöker att komma in i den årskurs man redan går men det är möjligt att rektorn också kan hänvisa till någon annan årskurs (eller att söka om till åk 1 om det inte finns möjlighet att byta). 

Om rektorn bestämmer att bytet är möjligt så gör skolan upp en plan för hur man ska komma ikapp. Det kan handla om att man får läsa in några kurser på sidan av det som vanligen ingår. Så kolla med den skola du vill gå om det är möjligt för dig att byta. Jag rekommenderar också att du går till din Studie-och yrkesvägledare innan du bestämmer dig så att du för hjälp att tänka över beslutet lite mer. 

Om du ska kunna byta tillbaka till Ekonomiprogrammet igen måste du gå igenom samma process igen och du kan inte vara säker på att det går. Dina äldre betyg och kurser försvinner inte om du byter program.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin