Får läraren sätta f i betyg?

03 apr 2020
FRÅGA
Hej!
Har en fråga angående Spanska 4.

Pga en lärare som inte bettet sig bra emot mig har jag en väldigt hög frånvaro från spanskan, Men , har gjort prov så alla kunskapskrav bemöts på en mer än godkänd nivå men min lärare säger att jag inte kommer klara kursen. Trots klarade prov med goda resultat.

Bett om att se min ämnesmatris (för att se vad det är hon påstår att jag har missat då jag gjort alls moment; höra,läsa,skriva & prata)men det är något hon vägrar visa mig . Får hon sätta ett F på mig trots att jag har visat alla färdigheterna med ett betyg högre än E (alltså inte inärheten utav av icke godkänt...).

Svar:

05 apr 2020

Hej,

Betygssättningen är helt upp till din lärare. Varken elev, vårdnadshavare eller rektor kan ändra den legitimerade lärarens betygsättning. Så du kan alltså inte ifrågasätta din lärares rätt att sätta ett visst betyg. Men du kan alltid fråga din lärare om hur hen tänker kring betyget. Eleverna ska få information om de grunder som tillämpas vid betygssättningen så du borde iallafall få en förklaring. Försök att prata med din lärare igen och fråga vad du kan göra för att slippa få ett f.

Lycka till! /Petra,SYV