Visa gymnasium.se som: Mobil

Hur blir jag behörig till Veterinärutbildningen?

24 mar 2020
FRÅGA
Hej, jag är intresserad om veterinär kursen men jag har gått på en estetisk kurs inriktad I det digitala. Men jag klarade inte av kursen för att jag gav upp i kursen, jag har 2600p men har inte klarat av svenska 2 och 3 och matte 1b. Jag undrar vad mina chanser är att plugga till veterinär eller djurvårdare utbildning? Och om jag kan söka till skolor eller om jag måste gå på konvux?

Svar:

24 mar 2020

Hej,

Du ska vända dig till Komvux om du har gått ut gymnasiet eller om du är över 20 år. De kan hjälpa dig att göra en studieplan som passar dig. Du behöver börja med att få klart din gymnasieexamen så att du uppnår grundläggande behörighet. 

För att läsa på universitet och högskola krävs nämligen alltid att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

För att bli behörig till veterinärprogrammet på universitet/högskola behöver man förutom grundläggande behörighet + Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4.

För djurskötare finns det lite olika utbildningar som leder till lite olika arbeten men ett exempel är djursjukskötare. Har kan du läsa mer om den utbildningen och behörighetskraven dit: https://www.slu.se/utbildning/program-kurser/program-pa-grundniva/djursjukskotare/.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin