Hur blir man sjuksköterska?

17 feb 2020
FRÅGA
Hej! Jag vill bli sjuksköterska och undrar hur man blir det. Jag år i 8:an och har C/D i alla NO ämnen. B har jag i engelska och svenska. Sedan så har jag D i matte. Räcker dem betygen för att bli sjuksköterska? Måste man vara jättebra på matte för att bli det? Vilka program är bäst att välja? Hur är det att vara sjuksköterska? // Tacksam för svar

Svar:

21 feb 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli sjuksköterska! För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Man kan lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram. 

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs även  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Naturkunskap 2 kan dock bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet.

Antagningspoängen för Sjuksköterskeprogrammen är relativt låg men varierar mycket beroende på var man vill studera (ca 13-20 poäng). Här kan du läsa mer om yrket: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/sjukskoterska-11189.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information