Hur blir jag läkare?

11 jun 2010
FRÅGA
Hejsan.

Jag ska börja i sju:an snart och jag har redan börjat fundera på vad jag vill jobba som. Min dröm är att bli läkare, men jag undrar vad man behöver för betyg?, och i vilka ämnen? Och vilken gymnasielinje ska jag välja?

Tacksam för svar :)

Svar:

22 feb 2016

Hej!

Vad bra att du är ute i så god tid. För att bli läkare efter gymnasiet skulle jag föreslå Naturvetenskapsprogrammet (NV). Behörighetskrav på vidare studier på universitet eller högskola kan variera beroende på i vilket land du väljer att studera. Här kan du hitta läkarutbildnignar i Sverige och läsa om deras behörighetskrav. På beskrivningen av Naturvetenskapsprogrammet på Gymansium.se ser du vilka kurser som ingår.

För att till exempel studera Läkarprogrammet på Göteborgs Universitet måste du ha läst Biologi B, Fysik B, Kemi B, Matematik D eller Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 13/A13).

Hitta gymnasieskolor som erbjuder Naturvetenskapsprogrammet (NV)

Oftast behövs väldigt höga betyg för att komma in på läkarprogram på universitetet eller högskolan. Vilka betyg du behöver för att komma in på Naturvetenskapsprogrammet (NV) kan variera från stad till stad och bero på elevers intresse för programmet. När du söker efter ett program som du är intresserad av på Gymnasium.se kan du i faktarutan högst upp på presentationen av skolan hitta lägsta intagningspoäng samt medelvärdet. Glöm inte att du kan göra en intresseanmälan för att få mer information om programmen på de olika skolorna.

Lycka till med dina studier!

Med vänlig hälsning
Linda på Gymnasium.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin